Elämme kummallisia aikoja. Aikoja, jolloin moni asia joutuu koronan testattavaksi. Yksi niistä on yrityskulttuuri, tuo vaikeasti hallittava ystävämme, jonka kerrotaan syövän strategian aamupalaksi ja pahimmillaan vielä röyhtäisevän päälle. Yrityskulttuuriin on monta määritelmää, mutta itse tykkään tästä:

Yrityskulttuuri = Arvot X Niitä arjessa toteuttavat teot

Arvoilla voi kuitenkin olla kaksi todellisuutta: ne, jotka on julkilausuttu, ja ne, jotka oikeasti toimintaamme määrittävät. Yksilötasolla meillä jokaisella on arvot, eli ne asiat, joita pidämme itsellemme kaikkein tärkeimpinä. Ihan samalla tavalla yrityksilläkin on arvot; ne ovat yhteinen käsitys siitä, mikä on oikein. Ja aivan samalla tavalla kuin yksilötasolla, todellisuudessa arvot punnitaan vasta aidossa valintatilanteessa, selkä seinää vasten. Oivan maaperän tällaiselle pohdinnalle aiheuttaa tilanne, jossa ns. korona osuu tuulettimeen. Valitsemmeko asiakkaan menestyksen ennen omaamme? Onko omistajan etu tärkeämpi kuin työntekijän? Ovatko kassan turvaamiseksi kaikki keinot sallittuja, koska tarkoitus pyhittää keinot?

Asiaa voi lähestyä siten, että aidosti happotestaa oman yrityksensä arvot. Siis miettii, miten ne eri käytännön tilanteisiin taipuvat. Nyt siihen on oiva tilaisuus, joka on pakkoraon muotoinen. Käytän tässä esimerkkinä omia arvojamme – ja omia pohdintojamme. Ajattelen niiden olevan sen verran universaaleja, että ne sopivat tuumailujen aihioksi muillekin. Katsotaanpa, kestävätkö ne pari erää koronaa.

Asiakkaan menestyminen

Menestys tehdään yhdessä, se on selvää. Sisäisesti tämä tarkoittaa sitä, että viimeistään nyt on aika luopua suomalaisten perinteisestä ajattelusta, jossa ensin tehdään tuote ja sitten aletaan etsiä sille ostajia. Koskaan ei ole ollut tällaista saumaa tuotteistaa asiakastarpeesta lähtien. Miksi? Koska tarpeet ovat nyt niin armottoman selvästi esillä. Ja kun valjastamme osaamisemme asiakastarpeen ympärille, täyttyy se, minkä vuoksi jokainen yritys on olemassa: toisia auttaakseen. Innostavana käytännön esimerkkinä ovat toimineet vaikkapa kassojen eteen pikavauhtia asennetut suojapleksit, joita paikalliset lasitusliikkeet ovat hiki hatussa asentaneet. Uusi tarve, nopea reagointi – juuri näin pitää toimia.

Jatkuva kehittyminen

Käsillä on kaikkien aikojen digiloikka. Hyppäys, jota on yritetty tehdä viisi vuotta ja joka olisi toisen mokoman vielä ottanut, tehdään nyt muutamassa kuukaudessa. Pakko on usein paras motivaattori. Tämä vaikuttaa monen työhön, opettajasta toimitusjohtajaan. Samalla markkinapaikasta tulee yhä useammalle bisnekselle aidosti globaali, kun syvään juurtunut ajatus juuri omaa bisnestä suojaavista paikallisista erityispiirteistä rapisee.

Hyvä verkkovalmennus on hyvä paitsi kotimaassa, myös kansainvälisesti. Mutta paikallisessakin bisneksessä voi tehdä paljon. On esimerkiksi ollut hienoa nähdä, kuinka ketterästi paikalliset ravintolat ovat muuttaneet toimintamalliaan noutopakkauksia ja kotiinkuljetusta suosivaksi. Myös mm. elintarvikekaupat ovat käytännön palvelumuotoilutilanteiden äärellä, kun erilaisten kuluttajaryhmien tarpeita pitäisi palvella yhtäkkiä hyvin eri tavoin – ja eri aikaan.

Positiivisuus

Jos joskus, niin nyt kaivataan positiivisuutta – ja sen serkkua, optimismia! Presidentti Koivisto sanoi aikoinaan jotenkin niin, että kun emme voi tietää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, on pragmaattista olettaa, että käy hyvin. Minusta toteamus kantaa tässäkin ajassa. Nyt ollaan vaikean paikan edessä, mutta ihmiskunta on selvinnyt pahemmastakin ja aina noussut entistä ehompana. Sama tapahtuu nytkin. Sitä odotellessa positiivisuus on hyvä lääke. Samalla on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että positiivisuus ja optimismi eivät saa tarkoittaa ylimielisyyttä suhteessa riskeihin. Viisas varautuu, oli optimisti tai ei.

Nyt on joka tapauksessa tilaa pienille ja suurille arjen teoille, kiitokselle, hymylle ja kannustavalle puhelulle. Positiivisuutta voi myös ruokkia, jolloin se lähtee elämään. Esimerkiksi somekanavissa levinneet, paikallisia yrittäjiä  tukevat haastekampanjat antavat paitsi konkreettista apua myös tarpeellisen signaalin: tässä ollaan yhdessä, kaveria ei jätetä.

Elämän tasapaino

Tosi monet ovat nyt kovilla. Ja niin kuin aina kriiseissä, paine jakautuu epäreilun epätasaisesti. Kovilla ovat esimerkiksi yrittäjät, jotka pelkäävät elämäntyönsä ja heille läheisten ihmisten, työntekijöidensä, työpaikkojen puolesta. Kovilla ovat työtä tekevät perheelliset, joiden pikkulapset vaativat huomiota ja töissä olisi entistä kovempi paine. Kovilla ovat ikäihmiset, joiden tekisi kovasti mieli auttaa ja osallistua, muttakotona  pitäisi malttaa olla. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Siksi johtamiselta vaaditaan nyt enemmän kuin koskaan ennen.

Pahimmillaan etätyö korostaa niitä haasteita, joita vaikkapa työnkuvassa on. Jos yksilö ei tiedä tärkeimpiä työtehtäviään, tavoitteitaan ja koe olevansa sujut työkalujensa kanssa, hän on nyt entistä enemmän yksin. Esimiehen olisi oltava etänä normaaliakin enemmän läsnä. Onneksi digi antaa elämän tasapainon vaalimiseksi myös mahdollisuuksia. Esimerkiksi meidän perheessämme isovanhemmat ovat ottaneet ison roolin digitaalisesti läsnäolevina koulunkäyntiavustajina. Uskon, että kaikki voittavat.

Vastuun kantaminen

Lopulta kaikki kiteytyy vastuun kantamiseen. Sivistyksen mitta on se, kuinka pidämme huolta niistä, jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa. Kriisin edessä olemme sikäli samanlaisia, että jokainen haluaa ensin varmistaa oman turvallisuutensa: perheensä toimeentulon, yrityksensä kassavirran. Se on inhimillistä ja ymmärrettävää. Mutta heti sen jälkeen olemme erilaisissa tilanteissa: toisilla on mahdollisuus auttaa enemmän kuin toisilla. Nyt katsotaan odottaen niitä, jotka selviävät tästä tilanteesta vähimmin kolhuin – heidän on kannettava muita enemmän myös vastuuta. Tunnistatko itsesi? Nyt on aika toimia.

Näin me toimimme

Olemme totta kai itsekin etsineet aktiivisesti keinoja, joilla ulosmittaamme yrityskulttuurimme vahvuudet juuri tässä hetkessä. Tässä muutama esimerkki:

  • Jaamme omaa osaamistamme muille yrityksille niin tehokkaasti kuin mahdollista. Olemme toki asiantuntijayritys, jonka tehtävä on auttaa asiakkaitaan, mutta pyrimme nyt tuomaan yrittäjille mahdollisimman paljon myös maksuttomia tee-se-itse-työkaluja ja analyysityökaluja. Näitä voi käyttää itse tai jonkin muun asiantuntijatahon kanssa. Pääasia on, että tarpeeseen kuten kassakriisiin saadaan ratkaisu.
  • Teemme töitä etänä niin paljon kuin mahdollista. Sillä tavoin suojelemme itseämme – sekä erityisesti riskiryhmiin kuuluvia.
  • Huolehdimme toisistamme. Jaamme normaaliakin enemmän kehuja ja annamme positiivista palautetta. Lanseerasimme tätä varten erillisen Teams-kanavan (”Kehu talentti päivässä”), jolla mennään ainakin kesään asti. Jos käytänne jää pysyväksi, ei taatusti haittaa. Lisäksi erillinen työkykyindeksi mittaa vireystilaa viikottain.
  • Huomioimme yksilölliset tilanteet. Sinkkutaloudelle etätyö mahdollistaa hyvän tuottavuuden, pienen lapsen taloudelle välttämättä ei. Annamme työn joustaa entistäkin enemmän elämäntilanteen mukaan.
  • Kohdistamme johtamisessa huomion yksilöön. Jokainen esimies on sitoutunut olemaan yhteydessä jokaiseen tiimiläiseensä, joka päivä.
  • Vaalimme yhteisöllisyyttä niin hyvin kuin voimme. Talenttimme mm. lanseerasivat virtuaalisen kahvipaikan, jossa on paljon potentiaalia – ja se tuoksuu melkein oikealta kahvilta!
  • Osallistamme päätöksentekoon. Tätä toki pyritään tekemään aina, mutta nyt sen merkitys korostuu. Korona kurittaa myös asiantuntijayrityksiä, ja olemme pyrkineet mahdollisimman avoimesti keskustelemaan, mitä tulevaisuus mahdollisesti tuo, mitä se meille tarkoittaa ja millä toimenpiteillä voimme varautua. Iloa on tuonut myös yhteinen ideointi esimerkiksi auttamiskohteista ja -tavoista.

Uskallan väittää, että jos yrityksesi tässä tilanteessa pystyy ymmärtämään arvonsa ja toimimaan aidosti niiden mukaan, voittavat lopulta kaikki. Tällainen kriisi johtaa väistämättä siihen, että vanhat asetelmat murtuvat ja monilla toimialoilla markkinaosuuksia jaetaan uudelleen. Uuteen nousuun lähdettäessä vahvimmat ja muutoskykyisimmät vievät tilaa niiltä, jotka kärsivät kriisistä heitä enemmän. Tilanne on armoton, mutta vääjäämätön. Samalla osaajia tulee olemaan enemmän tarjolla. He hakeutuvat niihin yrityksiin, joiden yrityskulttuuri vetää heitä puoleensa. Niihin, jotka pahassakin tilanteessa toimivat vaalimiensa arvojensa mukaan – ja osasivat valita oikein.