Vuoden vaihtuminen tuo luontaisen hetken reflektioon: miten juuri päättynyt vuosi meni, mistä olen kiitollinen – ja mistä kokemuksista voin ammentaa oppia seuraavaan vuoteen? 2021 tarjosi paljon aihetta kiitollisuuteen, mutta oli meillä vuoden varrella omat kasvukipummekin, niin kuin jokaisella kasvuyrityksellä on. Tässä muutamia nostoja Talentreen vuodesta 2021, vahvasti henkilökohtaisten lasien läpi tarkasteltuna.
Kiitollisuuden aiheet, TOP 6
1. Uudet talentit. Kyllä, meillä oli isäni kanssa yritystämme perustaessamme ajatus siitä, että tästä tulee kasvuyritys. Ja kyllä, henkilövetoisessa bisneksessä se tarkoittaa rekrytointeja. Silti jaksaa yhä, reilun kymmenen vuoden jälkeen, ihmetyttää ja innostaa, miten paljon loistavia osaajia ja hyviä tyyppejä on halunnut liittyä mukaan. Vuonna 2021 uusia talentteja tuli tasaisesti kaikille liiketoimintamme osa-alueille: taloushallintoon, konsultointiin, digimarkkinointiin, ohjelmistokehitykseen, työkyvyn johtamiseen ja myyntiin. Meitä on noin 50 – ja tänä vuonna, toivottavasti, taas reilusti enemmän. Talentti: olen iloinen, että juuri Sinä olet tarinassamme mukana!
2. GP2W. Sanotaan, että jos haluaa tietää yrityksen menneisyyden, kannattaa katsoa talouslukuja. Jos haluaa ymmärtää nykyisyyttä, kannattaa katse kääntää asiakkaaseen. Jos taas haluaa nähdä tulevaisuuteen, kannattaa silmät suunnata henkilöstöön. Keväällä saatu Great Place to Work -sertifikaatti tuntui hyvältä ja kertoi, että kulttuurisesti teemme oikeita asioita. Ja mikä parasta, johtamisen kehittämiseenkin löytyi selkeät teemat. Kun katson henkilöstöömme, näen tulevaisuuden kirkkaana ja kutkuttavana.
3. Asiakasarvo. Kantavana teemana meillä on ollut asiakasarvon tuottamisen systemaattinen kehittäminen ja näkyväksi tekeminen. Tätä työtä on edessä vielä paljon – eikä sen pidä loppua koskaan. Mutta hienoja tarinoita jälleen vuonna 2021 syntyi. Kiitokset kaikille teille, rakkaat asiakkaamme! Ilman teitä ei olisi meitäkään. Kiitos, että luotatte, haastatte, sparraatte ja vaaditte. Näiden avulla yhteistyö kehittyy koko ajan.
4. 10v-juhlat. Korona lykkäsi vuosipäiväämme vuodella, mutta saatiinpa kuin saatiinkin juhlat järkättyä. Ja millaiset! Päivällä juhlimme yhdessä asiakkaidemme ja yhteistyökumppaneidemme kanssa teemalla tositarinoita kasvusta. Samalla kerättiin muikea summa hyväntekeväisyyteen, Mieli ry:lle. Illalla kokoonnuimme henkilöstömme ja läheistemme kanssa gaalailemaan Puikkarin upeaan miljööseen. Juhlista tuli ikimuistoiset. Kiitos vielä kaikille teille, jotka olitte kanssamme juhlaa tekemässä. Ja erityisesti juhlatoimikunnalle: hirmuinen rutistus, mutta jälki oli tuttua. Hyvää lähdettiin hakemaan, priimaa pukkasi.
5. Toimarin vaihdos. Henkilökohtaisesti suurin muutos vuoden aikana oli oman roolini muutos. Olin parin vuoden ajan hallituksen puheenjohtajana, kun Kimmo veti toimarin roolissa transformaatiotamme konsulttivetoisesta yhtiöstä kohti kokonaisvaltaista teknologiakumppania, jonka ytimessä on liiketoiminnan, teknologian ja ihmisen yhdistävä liiketoimintamuotoilu. Tänä syksynä totesimme, että muutos on sujunut hyvin: laivamme on paljolti siinä asennossa, kuin mihin lähdimme sitä vuonna 2019 kääntämään. Niinpä roolien vaihdoskin tuntui jälleen luontevalta. Kiitos Kimmo – hienosti vedit kapteenin roolin! On siistiä jatkaa kanssasi yhteistyötä, taas uusissa rooleissa. Kukaan ei tarkkaan tiedä, mihin maailma menee. Silti uskon vahvasti, että yhtiömme on entistä valmiimpi – olipa kulman takana mitä tahansa.
6. Pelastetaan strategia. Toinen henkilökohtaisesti isosti mennyttä vuotta määrittänyt asia oli Pelastetaan Strategia! -kirjamme valmistuminen ja lanseeraus. Pohdimme rakkaan kirjailijakollegani Mikan kanssa etukäteen, että varataan sitten muutama viikko keväällä Lapista, hiihdellään ja kirjoitetaan kirja valmiiksi. Toisin kävi: kirja kylläkin saatiin puserrettua, mutta Lapin reissu jäi kiireen alle. Niinpä kirjoitustyö ui niihin rakoihin, joita kalenterissa oli: varhaisiin aamuihin, myöhäisiin iltoihin, viikonloppuihin, lomille. Melkoisen hapokkaalta tuntui meno välillä, mutta silti jälkikäteen olen matkasta tavattoman iloinen. Vanha viisaus sanoo, että jos haluat ymmärtää jostain syvällisesti, kirjoita siitä. Väittämä on helppo allekirjoittaa: oppimismatka oli mitä arvokkain. Kiitokset Mika, Kasvuryhmä ja kaikki te, jotka mukana olitte! Strategian pelastustalkoot jatkuvat tänäkin vuonna, organisaatio kerrallaan.
Kasvuyrittämisessä ei kuitenkaan kaikki mene aina niin kuin siinä myyttisessä ruotsinkielisessä pitäjässä. Aina tulee pomppuja ja yllätyskäänteitä, joiden kanssa heti tietää, että ei tässä tukka ole ainakaan tuuheammaksi muuttumassa. Ja aika usein – lähes aina – juurisyy haasteisiin löytyy sieltä mistä tukkatilannettakin voi seurata: peilistä. Tässä joitakin oppeja.
Opit TOP 3
1. Etätyön johtaminen. Välillä tuntui siltä, että ei enää jaksaisi. Siis koronaa. Ei siksi, että tartuntoja olisi ollut paljon (tiedossani tällä hetkellä 0), vaan siksi, että pakotettu etätyö haastaa yhteisöllisyyttä ja keskinäistä vuorovaikutusta, jotka ovat olleet toimintamme kivijalkaa. Uskon, että meidän kaltaisellemme yritykselle isku on erityisen kova. Toki meillä on luontaisesti hyvät valmiudet toimia diginä kanavassa kuin kanavassa, mutta ei se poista toisen ihmisen kohtaamisen tarvetta. En ihmettele sitä, että välillä kaipuu toisen talentin – ja asiakkaan – livekohtaamiseen on ollut kova ja näkynyt myös yleisessä turhautumisessa.
2. Myyntimalli. Eräs myyntijohtaja kysyi kerran, oletteko kuulleet kasvuyrityksestä, joka olisi harmitellut, että tulipa satsattua myyntiin liikaa. Se on hyvin sanottu. Meilläkin oli etenkin alkuvuoden aikana haasteita saada myyntimalli rokkaamaan kasvutavoitteidemme mukana. Vuoden jälkimmäisellä puolikkaalla tehdyt rekrytoinnit ja myyntimallin systemaattinen uudistaminen onneksi alkoivat puremaan, ja tulevaisuus näyttää taas hyvältä. Oppia tuli kuitenkin rutkasti.
3. Prosessit ja tiedonkulku. Teamsissa ja muissa kanavissa on paljon hyvää. Esimerkiksi sisäinen sähköposti on vähentynyt olennaisesti. Silti tiedonhallinnan ja -kulun kannalta maailma tuntuu menevän entistä repaleisemmaksi. En usko, että olemme haasteen kanssa yksin. Etäajan kiireessä aito kasvollinen johtaminen saattaa jäädä aiottua laimeammaksi ja monet prosessit alkavat nitistä kasvun edessä. Onneksi saimme esimerkiksi rekrytointiprosessin selkeästi uuteen moodiin; tänä vuonna HR-prosesseja täytyy kehittää entisestään. Paljon on työsarkaa, mutta suunta tässäkin onneksi oikea.
Kiitos siis, parahin vuosi 2021. Paljon otit, enemmän annoit. Jos tuleva vuosi on viereenkään yhtä vauhdikas, niin tuskinpa tulee tylsiä hetkiä kovin montaa. Ja se on hyvä, se. Kyllä me vauhdissa mukana pysytään. Se on lupaukseni vuodelle 2022.