Kuten monet muutkin kasvuyritykset, myös me joudumme miettimään suuntaamme ja olemassa olomme oikeutusta alati. Noin vuosi sitten julkaistun manifestin jälkeen ymmärrys siitä, mitä haluamme olla isona, on jatkuvasti jäsentynyt. Lopulta kävi niin kuin isoissa ajatusprosesseissa usein käy: vastaukset tuntuivat selviltä ja kirkkailta.

Muutosnopeus ympärillämme on ennennäkemätön. Tuntuu siltä, että jos jossain on olemassa joku suuri suunnitelma, niin hyvin se on piilossa: seuraavat käänteet yllättävät kerta toisensa jälkeen niin politiikassa kuin vaikkapa teknologian kehityksessä. Maailma on kaoottinen, turbulenttinen ja ennakoimaton. Game of Thrones tuntuu välillä laimealta reaalimaailman käänteiden rinnalla.

Isoa kuvaa on siis vaikea hahmottaa, mutta yksi lienee selvää: tulevaisuus on pienten ja isojen valintojen epäsymmetrinen summa. Nykyhetkessä tehtävät valinnat, vähäpätöisetkin, muodostavat kumuloituessaan ketjun, joka lopulta määrää telluksemme taipaleen.

Meidän visiomme on maailma, jossa osaamme tehdä oikeat valinnat. Valinnat, jotka pohjautuvat tietoon uskomusten sijaan. Valinnat, joissa teknologiat valitaan paremman huomisen näkökulmasta. Valinnat, joissa vastuullisuus voittaa oman edun tavoittelun. Valinnat, jotka ovat hyviä vielä 100 vuoden päästä tarkasteltuna. Näitä valintoja voi tarkastella monella tasolla:

  • Yhteiskunnan taso. Muutosnopeus on, kuten todettua, mieletön. Kohina ja disinformaatio lisääntyvät. Maailma polarisoituu. Kaivataan yhä enemmän toimijoita, jotka uskaltavat asettaa yleisen edun yksityisen edelle, ja tehdä ne päätökset, jotka pitää tehdä – vaikkei enää tulisikaan valituksi jatkokaudelle.
  •  Yritysten taso. Yksi yrityksen tärkeimpiä tehtäviä on tunnistaa itselleen toimiva strategia. Ja strategia tarkoittaa valintojen tekemistä. Kiireen keskellä on joskus vaikea nähdä kokonaisuuksia ja valita oikein sen sijaan, että tarttuu nopeimpaan voittoon.
  • Yksilöiden taso. Kaikki päätökset kulminoituvat lopulta yksilöön. Ketä äänestän? Miten kulutan? Miten johdan? Millaiseen yritykseen hakeudun töihin? Minkä puolesta taistelen? Tulevaisuus on näiden valintojen summa.

Näistä tasoista me voimme eniten vaikuttaa yrityksiin. Paitsi omaamme, vaikutamme kumppanina myös asiakkaidemme pitkän tähtäimen suunnitelmiin, tavoitteisiin, tuotteisiin ja palveluihin. Autamme luomaan kestäviä ja vastuullisia ratkaisuja, joiden ansiosta huominen on aina parempi ja ote tulevaisuudesta vahva.

Strateginen tahtotila 2025: 150 talenttia

Jotta harppaamme kohti visiotamme, tarvitsemme välimaaleja. Asetimme heinäkuun kesäpäivässämme yhdeksi niistä tämän: reilun viiden vuoden päästä meillä on hommissa 150 talenttia. Näistä valtaosa, 100 henkilöä, rekrytoidaan Savoon. Kun nyt kokonaisluku on alle 50, tuntuu matka toki hurjalta. Silti: omissa käsissämme onnistuminen on, niin uskomme.

Oma roolini löytyy jatkossa konsernikokonaisuuden koordinoinnista hallituksen puheenjohtajana. Tarkoitus on kuitenkin edelleen pitää myös kädet syvällä savessa, sekä sisäisten että asiakasprojektien kimpussa.

Tahtotilaan päästäksemme olemme tunnistaneet tiettyjä must-win-battleja, joiden kautta uskomme tavoitteemme realisoituvan. Jo nyt on selvää, että kaikkien taistojen äiti tulee olemaan voittava henkilöstöjohtaminen ja yrityskulttuuri. Se kuuluu vahvuuksiimme jo nyt; samalla se on osa-alue, jossa valmis ei voi olla koskaan. Aikamme kultaharkkoja ovat huippuosaajat. Ken heitä houkuttelee ja pitää hyvänä, luultavasti pärjää markkinassa.

Kuten jo viimeisen vuoden tai pari, tulee rekrytointiemme painopiste olemaan varsin teknologiapainotteinen, ja koodauksen, analytiikan ja palvelumuotoilun taitajat tulevat olemaan rekrytointien keskiössä. Samalla kilpailuetumme säilyy ennallaan ja vahvistuu: ymmärryksemme teknologiasta, liiketoiminnasta ja ihmisestä muodostaa sen kolmion, johon harva yltää.

Kasvamalla autamme myös asiakkaitamme kasvamaan

Toinen voitettava taisto liittyy asiakaskokemukseen: kun meillä on parhaat talentit, on luonnollista vaatia, että myös asiakkaalle tuotettava lisäarvo hakee vertaistaan. Konkreettisena kehitysalueena näemme datan ja analytiikan, jotka tulevaisuudessa sulautuvat itsestään selväksi osaksi muita palveluitamme. Näin asiakkaamme kehitystoimilla on aidosti välitön vaste ja kehittymistrendi, johon pohjata päätökset.

Mutta miksi pitää kasvaa? Pontevaan tavoitteeseemme on monta syytä. Keskeiset niistä liittyvät kuitenkin edellä mainittuihin: henkilöstöön ja asiakkaisiin. Haluamme houkutella osaksi tarinaamme kunnianhimoisia yksilöitä, jotka tähtäävät alallaan Suomen huippuosaajiksi – tai jo ovat sitä. Yrityksemme seinien tulee olla riittävän avarat ja katon kohota alati, jotta jokaisen henkilökohtaiselle kasvulle on tilaa; pää ei saa kolista kattoparruihin.

Myös asiakastamme kasvumme auttaa. Missiomme on auttaa muita yrityksiä kasvamaan – ja kasvaa siinä itsekin. Tällä tavoin voimme näyttää asiakkaillemme monella osa-alueella omakohtaista esimerkkiä. Ymmärrämme kasvuyrityksen sielunmaiseman, kun itsekin sellaista rakennamme. Ja jos käy niin, että eturintamassa kompastelemme johonkin juurakkoon ja ehdimme varoittaa siitä asiakastamme – sehän on vain hyvä juttu.

Muutos lähtee sisältä päin

Meille on ollut luontevaa tarttua uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin ennakkoluulottomasti. Tuore esimerkki on Well3 Oy, jolle on nopeasti löytynyt tärkeä ja luonteva paikka työkyvyn johtamisen huippuasiantuntijayrityksenä. Uudet tytäryhtiöt ovat perusteltu tapa saada ideat nopeasti lentoon. Jossain kohtaa kasvua on kuitenkin järkevää myös yhdistää toimintoja ja yhtenäistää hallintoa.
Niinpä vauhditamme kasvuamme muun muassa seuraavien strategisten toimenpiteiden kautta:

  • Talentree Oy ja tytäryhtiömme Digital Talents Oy fuusioidaan. Näin syntyvän kokonaisuuden vetäjäksi tulee Digital Talentsia luotsannut Kimmo Vainikainen. Kimmolla on mm. vahvaa ICT-liiketoiminnan kasvuosaamista pörssiyhtiö Digian kehittämisessä yli 1500 henkilön organisaatioksi useissa eri tehtävissä yrityksen johtoryhmässä. Oma roolini löytyy jatkossa konsernikokonaisuuden koordinoinnista hallituksen puheenjohtajana.
  • Pitkäaikaisesta sparraajasta ja senior adviseristamme Mika Sutisesta tulee Talentree Oy:n osakas, ja hän tuo jatkossa kokemuksensa, näkemyksensä ja innostavan persoonansa yhä voimakkaammin asiakkaidemme käyttöön.
  • Dynaaminen digiguru ja kehittämisestä kiksejä saava Pasi Lappalainen liittyy talenttijengiin. Pasi tuo vahvaa näkemystä sekä asiakastyöhön että yhtiön sisäiseen kehittämiseen. Pasi on aiemmin toiminut yrittäjänä ja johtajana monipuolisissa digiyrityksissä Brave Digitalissa ja Oddyssä.

Muitakin muutoksia on työn alla, myös sellaisia, jotka vielä hakevat muotoaan. Selvää on kuitenkin se, että visio on kirkas ja kaikkien kannalta innostava. Kun kysyimme talenteiltamme, onko muutos mieluisa ja mielekäs, oli välitön arvio kiitettävä – reilusti yli 9 asteikolla 0–10. Sen pohjalta on inspiroivaa lähteä viemään uutta strategiaa osaksi itse kunkin arkea.

Elokuussa 2019 sormet syyhyten,

Antti Haapakorva