Oura Health on oululainen terveysteknologiayhtiö, joka harppasi vauhdilla kansainvälisille markkinoille. Oura Healthin visiona on auttaa ihmisiä saavuttamaan täysi potentiaalinsa nukkumalla ja palautumalla paremmin. Välineenä tähän toimii poikkeuksellisesti sormukseen upotettu teknologia. Lienee selvää, että datavetoinen digitiimimme innostui ajatuksesta.

Oura-älysormusta on toimitettu jo yli 50 000 kappaletta ympäri maailman – muun muassa Prinssi Harrylle. Oura löytyy myös noin joka neljänneltä talentilta, mikä tekee meistä (uskoakseni) Pohjois-Savon Oura-tiheimmän yrityksen. Tässä tekstissä kerromme, mihin ja miten me Oura-sormusta käytämme. Ensin pieni tekninen esittely, joka sisältää linkkejä tarkemman tiedon lähteille.

Mikä Oura-sormus on ja miten Oura toimii?

Oura-älysormus on teknologinen innovaatio, joka mahduttaa pieneen tilaan useita toimintoja. Sormus on valmistettu titaanista ja pinnoitettu timantinkaltaisella hiilipinnoitteella (DLC). Sen sisäpinnalla on kolme sensorinyppylää, joihin lukeutuvat infrapunavalo LEDIt, 3D-kiihtyvyysanturi ja vastuslämpötila-anturi. Näet rakenteen hyvin Ouran esittelyvideosta.

Oura mittaa muun muassa käyttäjänsä leposykettä, sykevälivaihtelua, lämpötilaa sekä hengityksen tiheyttä, liikunnan intensiteettiä ja liikkumattomuutta. Oura tekee päätelmiä unen eri vaiheista ja suosittelee käyttäjälle sopivaa vuorokausirytmiä, eli vinkkaa menemään nukkumaan oikeaan aikaan. Sensoreiden kautta kertyvää dataa ja siitä johdettuja mittareita sekä suosituksia voi seurata Oura-sovelluksen kautta omasta älypuhelimestaan sekä verkkoselaimessa toimivasta Oura Cloudista.

Oura jakaa kerätyn datan kolmeen kategoriaan: uneen, aktiivisuuteen ja valmiuteen. Näistä viimeinen kertoo päivän suorituskyvystä kokonaisuutena. Kun Oura-sovelluksen aamulla avaa, yönaikaiset tiedot siirtyvät bluetooth-yhteydellä sovellukseen, ja käyttäjä saa suosituksen päivän varalle: onko syytä kiinnittää huomiota palautumiseen vai ottaa ilo irti hyvästä suorituskyvystä. Mitä pidempään sormusta käyttää, sitä osuvammiksi suositukset käyvät.

Talenttien Oura-kokemuksia: mihin me sormusta käytämme?

Unen laadun parantaminen

Suurin kiinnostus porukassamme kohdistuu siihen, mihin Oura on suunniteltukin: unen ja suorituskyvyn parantamiseen. Seuraamme Ouran avulla unen laatua, palautumisesta kertovaa sykevälivaihtelua ja leposykettä. Se, miten kukin tietoa hyödyntää, vaihtelee.

Janne kommentoi, että Oura on auttanut huomaamaan, miten paljon unen laadulla on merkitystä siihen, millainen fiilis aamulla ja päivän mittaan on. Huomion siirtäminen pelkästään unen kestosta myös unen laatuun on innostanut testaamaan eri nukkumislämpötiloja sekä korvatulppien vaikutusta unen rauhallisuuteen. Vaikuttaa siltä, että Janne on porukkamme ahkerin kokeilija, kun puhutaan tapojen muuttamisesta sormuksen käytön myötä.

Data-analyytikko kertoo löytäneensä useita tapoja, jotka selvästi auttavat nukkumaan paremmin: runsas veden juonti, aikainen iltapala ja illan rauhoittaminen muun muassa television katselulta. Samoin löytyi optimilämpötila hyvään uneen: 19-20. Toimenpiteet kuulostavat juuri niiltä, joista lehdet kirjoittavat. Olennaista on se, että Ouran kautta vaikutuksen pystyy todentamaan, mikä motivoi aivan toisella tavalla. Alla olevissa kuvissa näkyy vasemmalla Jannen ”uusi normaali” ja oikealla yö, jota edelsi myöhäinen ateria ja television katselu. Jälkimmäisenä iltana kestää selvästi myöhempään, että uni rauhoittuu (valkoinen väri merkitsee valvomista ja sinisen eri värit unen eri vaiheita).

ourasovelluksen unidata
oura sovelluksen unidataa

Ouran kyky mitata unen laatua ei – ainakaan vielä – ole aukoton. Joukossamme on myös niitä, jotka Ouran mukaan nukkuvat levottomasti heräillen läpi yön tai eivät vaivu juuri lainkaan syvään uneen. Voi olla, että sormus tulkitsee unissaan runsaasti pyörivän käyttäjän liikkeet valvomiseksi. Syvän unen mittaamiseen Oura ei käsittääkseni suoraan sovellu, mutta muut palautumisesta kertovat mittarit – kuten sykevälivaihtelu – kyllä osoittavat riittävällä tarkkuudella, miten käyttäjä on yön aikana palautunut. Näin ainakin kokemuksemme mukaan.

Kuormituksen seuranta ja sopeuttaminen

Moni kolmenkympin hujakoilla huiteleva (ja vanhempikin) talentti on huomannut, ettei palautuminen urheilusuorituksista ole enää yhtä nopeaa kuin aiemmin. Yksi tärkeä funktio Ouralle joukossamme onkin se, että sormus ohjaa kiinnittämään huomiota palautumiseen ja huolehtimaan siitä, että homma rokkaa paitsi töissä myös harrastuksissa.

Ne meistä, ketkä ovat tottuneet seuraamaan urheilusuorituksiaan rannetietokoneiden ja sykemittareiden kautta, ovat saaneet Ourasta hyvän kaverin treenin kääntöpuolen eli palautumisen seurantaan. Kun esimerkiksi Sampsa on aiemmin mitannut aamun leposykkeitä sykemittarin avulla, saa hän nyt pistemäisen tiedon sijaan dataa koko yöltä ilman erillistä vaivaa.

Omalla kohdallani Oura on reilun puolen vuoden aikana palvellut tarkoitustaan hyvin. Älysormuksen hankintaa ohjasi halu seurata palautumista ja löytää tasapaino treenin ja levon välille. Kun on kerran ajanut itsensä lamauttavaan ylikuntoon, arvostaa sitä, että saa omien tuntemusten ja innostuksen rinnalle lahjomattoman suosituksen siitä, milloin on syytä levätä. Samalla saa sparrausta kohti yhä parempaa suorituskykyä. Alla näkymä Oura-sovelluksen aloitusnäyttöön, johon päiväkohtainen yhteenveto latautuu.

oura sovelluksen aloitusnäyttö
oura sovelluksen aloitusnäyttö

Oura ehdottaa kullekin päivälle aktiivisuustavoitetta. Ainakin Harrin kohdalla aktiivisuutavoitteen lähestyminen saa lähtemään iltaisin vielä pienelle lenkille, mitä hän pitää yhtenä sormuksen hyödyistä. Ihmiselle, joka ei miellä aktiivisuusranneketta kiinnostavaksi tai tyyliinsä sopivaksi kapistukseksi, Oura tarjoaakin matalan kynnyksen vaihtoehdon myös aktiivisuuden seurantaan.

Harrastusten näkökulmasta Oura ei tarjoa tietoa niinkään itse suorituksesta vaan siitä, pystyykö ylipäätään suoriutumaan – ja kannattaako. Osa meistä käyttää Ouraa urheilukellon rinnalla ja osalle se on seuraava, kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostuneen vaihtoehto.

Elämän tasapaino ja optimaalinen suorituskyky

Oura ohjaa tasapainottamaan treenin ja levon ja tekemään hyviä valintoja – erityisesti iltaisin. Luvut kertovat selvästi, milloin kone alkaa yskiä. Kun kertyvää tietoa ja suosituksia hyödyntää suorituskykynsä parantamiseen, pystyy suoriutumaan skarppina työtehtävistä ja harrastamaan mielekkäitä juttuja työn ulkopuolella.

Kun elämä on täynnä mielenkiintoisia asioita, joutuu tasapainoa ja rajoja väistämättä hakemaan. Tähän Oura vaikuttaa tarjoavan hyvän työkalun, joka ohjaa kannustavasti kohti itselle sopivaa unirytmiä ja järkeviä valintoja. Sillä mitä paremmin nukkuu, sitä enemmän pystyy ottamaan iloa irti myös elämästään. 

Suosittelemme sormusta lämpimästi kaikille, joita oma hyvinvointi kiinnostaa ja joiden elämä tuntuu hektiseltä. Osalle motivaatioksi Ouran hankkimiseen riittää kiinnostus lukuja ja uutta teknologiaa kohtaan; kukaan meistä ei vaikuta katuvan hankintaansa, vaikka muutokset olisivat vielä vähäisiä.

Talenttien Oura-arvio: tyylikäs ja mielenkiintoinen

Joukossamme kytee luontainen kiinnostus uuteen tekniikkaan ja asioiden mitattavuuteen. Samoin meitä yhdistää halu voida hyvin ja kyetä parhaimpaamme. Osaltaan talenttien Oura-villitykseen on vaikuttanut myös se, että sormus löytyy yhä useamman sormesta ja aihe on säännöllisesti esillä lounaspöydässä. Data kiinnostaa meitä itsessään, ja meitä kiinnostaa kerätä dataa itsestämme – yli tiimirajojen ja toimenkuvien. Oura haastaa ja täydentää mutua, kun se auttaa oivaltamaan syy-yhteyksiä omien tuntemusten ja datan välillä.

Osa epäröi mittauslaitteen hankintaa, koska ajattelee lukujen seuraamisen vievän mennessään ja nousevan pakkomielteeksi ohi varsinaisen tavoitteen. Tältä osin keskusteluissamme toistuu yksi asia: Oura on rannetietokoneisiin, sykemittareihin ja aktiivisuusrannekkeisiin verrattuna tyylikkäämpi, hienovaraisempi – ja vähemmän koukuttava kuin muut laitteet. Osittain tämä johtuu siitä, että seurannan fokus on palautumisessa ei tekemisessä; iso merkitys on myös laitteen ulkoasulla. Sormus istuu koodarin ja konsultin käteen parhaiten.

Oura-terveisin, Marika Airila

 

Kiinnostuitko Ouran mahdollisuuksista hyvinvoinnin edistämiseen? Lue myös toimistusjohtajamme Antti Haapakorvan teksti: Ouraa kouraan ja vuoristopoluille – vastuullinen johtaja huolehtii itsestään.