Mielessäsi saattaa olla jokin ideaali itsestäsi – millainen se on? Millainen versio se sinusta on verrattuna tähän hetkeen? Mitä sellaista siinä versiossa on, joka ei tässä hetkessä toteudu?

Kun oma ideaalikuva alkaa muotoutua, mieli alkaa etsiä keinoja sen tavoittamiseen tai syitä sille, miksei saavuttaminen ole mahdollista. Oman lähtökohtamme tunnistamme sisäistä puhettamme kuuntelemalla: uskotko, että oma ideaalisi on saavutettavissa? Sisäinen puhe on yksi itsemme johtamisen keino, jota käytämme jatkuvasti ja usein huomaamattamme.

Helposti unohdamme, millainen vaikutus sisäisellä puheella on: sen avulla voimme lisätä ja lytätä mahdollisuuksiamme, yltää parhaimpaamme tai olla yltämättä. Kuuntele hetki sisäistä puhettasi, mitä kuulet? Ehkä SitkujaMutkuja ja Eikuja. Joukossa voi olla muutama Pitäis myös – kaikki päteviä syitä mielellemme. Mikä kaikki olisi mahdollista, jos voisit luopua noista matkakumppaneista? Millainen sisäinen puhe saisi sinut kukoistamaan?

Kuuntele hetki sisäistä puhettasi, mitä kuulet? Ehkä Sitkuja, Mutkuja ja Eikuja.

Kohti parhaintamme pyrkiessämme, yritämme usein pyristellä irti kaikesta siitä, mitä pidämme jotenkin negatiivisena, stressaavana, ärsyttävänä. Energiamme kuluu irti pyristelyyn, mikä voi johtaa ristiriitaiseen tilanteeseen: se mitä välttelemme, keksii keinon tulla näkyväksi jossain muualla. Epiktetos on todennut, etteivät asiat tee meistä onnettomia, vaan tapamme suhtautua niihin.

Väitän, että oman kukoistuksemme tiellä on useimmiten sama ilmiö. Myös omaksutulla roolilla on merkitystä: olemmeko aktiivisia toimijoita vai ajelehtijoita oman elämämme aallokoissa? Meidän on annettava huomiota kengissä hiertäville kiville, jotta voimme toimia aktiivisesti oman hyvinvoinnin eteen myös silloin, kun jokin hiertää. Mihin asiaan voisit muuttaa suhtautumistasi omaa kukoistustasi edistääksesi?

Vain sinä tiedät ja tunnet, millainen olisit parhaimmillasi.

Poimi alta kolme kysymystä avuksesi matkalle kohti parhainta versiota sinusta:

  1. Miten määrittelet menestyksen? Missä olet nyt menossa matkalla kohti omaa menestystäsi?
  2. Kirjaa ylös asioita, jotka pyörivät mielessäsi pitäis-tehdä-listalla. Käy asiat yksitellen läpi ja päätä teetkö vai etkö tee ko. asiaa. Jos teet, päätä samalla milloin sen teet. Jos vastaat jonkin kohdalla ”en tee”, voit jättää asian siihen. Millaisen eron huomaat pitäis-listan ja aktiivisen päätöksenteon välillä?
  3. Jos sinulla olisi kaikki se energia ja aika, jota hektisessä arjessa kaipaat, mitä tekisit? Millainen olisit? Tähän liittyen vielä yksi konkreettinen tehtävä: Varaa itsellesi päivittäin kaksi minitaukoa, joiden aikana harjoittelet läsnäoloa hetkessä. Ota avuksesi hengittäminen, ympäristön ääniin keskittyminen tai vaikkapa taukoeväiden makujen tietoinen maistelu. Kun mieli vaeltaa muualle, ohjaa se takaisin ja jatka siitä, mihin jäit. Kuulostele oloasi tauon jälkeen.

Vain sinä tiedät ja tunnet, millainen olisit parhaimmillasi, ja vain uskomalla sen saavuttamiseen, voit sen saavuttaa. Minä uskon, että se on sinulle mahdollista.

Terveisin, Henna Huovinen