Etätyöt sekä ulkomailla yhdessä vietettävä aika yleistyvät yrityksissä. Niin meilläkin. Vapun jälkeinen TalentResorin Maltan matka tuntuu satsauksen arvoiselta jo nyt.

Joidenkin ideoiden välittömän toteuttamissuunnitelman näkee kiljuvan sielunsa silmin sillä siunatulla sekunnilla, kun älynväläys aivopuomuja uhkaa suoristaa. Näin kävi muun muassa reilu puolitoista vuotta sitten, kun joku talenttijengiläisistä sai kuningasidean: lähdetään hyvin menneen vuoden kunniaksi reissuun! Matkakohteeksi valikoitui Split, koska yhdessä todettiin, että ainakin lämpöä kaivataan – yhdessäolon lisäksi. Matkasta muodostui monella tapaa ikimuistoinen, niin kuin meidän ainutlaatuisella tavalla täysi- ja reikäpäisyyden yhdistävältä poppooltamme on lupa odottaakin.

Matkakokemuksien keräämisessä ei jääty pelkän kuvakollaasin varaan, vaan tosikonsulttien tapaan myös ns. sisäinen asiakaspalaute kerättiin välittömästi. Ja kuten kunnon pilotointiin kuluu, myös kehittämiskohteita löydettiin. Esimerkiksi aidon etätyön tekemistä pidettiin haastavana, koska Splitin leveysasteilla kutsuvia ovat niin päivät kuin yötkin. Myös yhteistä ohjelmaa toivottiin enemmän. Näillä askelmerkeillä toteutettiin tämän vuoden toukokuun alussa ”TalentResor vol 2: Maltan altaille”.

”Kahden reissun perusteella voinee jo vetää muutaman johtopäätöksenkin, vastaavia reissuja suunnittelevien tueksi.”

Tässä siis lyhyen matkanjärjestäjänurani TOP-3 havaintoni tähän saakka:

  1. Etätyö ja muu ”team building” kannattaa selkeästi erottaa toisistaan: molemmille on paikkansa, mutta samaan konseptiin niitä ei välttämättä kannata ahtaa. Mieluummin selkeästi jompikumpi. Maltan reissu tehtiin viikonloppupainotteisesti (to-su) ja yhteistä koulutuksellista osuutta oli vain noin puolen päivän verran. Muu oli vapaamuotoisempaa tiimisparrailua, jota pystyi hyvin tekemään esim. altaalla. Se toimi hyvin.
  2. Kustannukset saatuihin hyötyihin nähden ovat lopulta maltilliset. Meillä oli jokaisella lähtijällä pieni omavastuu, jonka ylimenevän osan firma sitten kustansi. Asian verotuksellinen puoli kiinnostaa varmasti myös monia. Niinpä taloustiimimme lupasikin tällätä aiheesta postauksen piakkoin (mitä tässä samalla hellästi motivoin).
  3. Tiimihengen rakentamisessa yhteinen matka on verraton. Siinä tulee kuin huomaamatta rupateltua koko ajan eri ihmisten kanssa, milloin lentokoneessa, milloin altaalla, milloin yhteisdinnerillä. Kuppikuntia ei ole päässyt ainakaan meillä syntymään, vaikka porukkaa on yli 30. Se on tosi hienoa huomata. Parhaat kehitysideat ja sisäinen sparraus tapahtuu usein vakiintuneiden liiketoimintarajojen yli. Nonaka ja Takeuchi puhuivat hiljaisen tiedon siirtämisen mahdollistavasta basta. Sen voi löytää yllättävistä paikoista, kun ei ole mihinkään kiire, ja ympärille sattuvat oikeat ihmiset. Kuten altaan reunalta.

Matkakonseptia on tarkoitus kehittää edelleen. Erityisesti mietinnässä on, mikä oli paras tapa yhdistää aito etätyön mahdollisuus aurinkoon ja etelän pimeneviin iltoihin, vieläpä eri toimenkuvien erityisvaateet huomioiden. Vielä ei tähän valmista vastausta ole, mutta esimerkiksi jonkun reunaehdot täyttävän kohteen pidempiaikainen vuokraaminen on väijynyt mielessä. Vähän niin kuin aivopoimuja suoristavalla tavalla.

Matkanjohtajaterveisin, Antti Haapakorva