Hallitustyö on aina ollut meille tärkeä juttu. Rehellisyyden nimissä on myönnettävä, että liikeideamme loisti vielä aika utuisen pilven takana, kun jo totesimme tarvitsevamme ulkopuolisen hallituksen.

Kaipasimme kokemusta, näkemystä ja sparrausta. Ja toki halusimme näyttää esimerkkiäkin, koska #suutarinlapset. Nyt liikkeelle lähtee hallitustyömme ”kolmas sukupolvi”. Alla on kuvattu kunkin hallitusvaiheen keskeisiä erityispiirteitä – ihan vaikka vain yhtenä esimerkkinä siitä, miten hallitus voi kasvuyritystä tukea.

”Hei, me osataan kävellä”: ensimmäiset 3 vuotta

Kun profiloimme potentiaalisia hallitusjäseniä, lisäsimme yllä kuvattuihin ”yleisvaatimuksiin” myös vahvat paikalliset verkostot. Tämän jälkeen tunnistimme erityisosaamisalueita. Tällaisiksi nousi esimerkiksi lakiosaaminen, myynnin johtaminen ja kokemus nopeasta kasvusta start-up –tyyliin. Näihin osaamisalueisiin heiteltiin sitten nimiä. Onneksi heti ns. ykköskierroksen varaukset lähtivät ilolla mukaan. Seppo Karvinen, Jouni Kiiski ja Anssi Lehikoinen toimivat tukenamme reilun kolmen vuoden ajan – ennalta sovitun matkan.

Sparrailimme liikeideaa ja strategiaa, tuotteistimme palveluita ja mietimme potentiaalisia asiakkaita. Ennen kaikkea sain henkistä tukea siihen, että kyllä tästä oikeasti bisnes saadaan. Jossain vaiheessa oli iloista huomata yhdessä: hei, mehän on opittu kävelemään! Olen avusta ikuisesti kiitollinen.

Ennen kaikkea sain henkistä tukea siihen, että kyllä tästä oikeasti bisnes saadaan.

”Hiekkalaatikon pelisäännöt”: seuraavat 3 vuotta

Toisen hallituksemme muodostivat sen hetkiset osakkaat (Suvi, Olli, Pertti, allekirjoittanut) sekä ulkopuolisena lakiosaamista ja suurasiakasnäkökulmaa tuonut Antti Ikonen. Mallin syyt olivat sekä strategisia että käytännöllisiä. Kasvu toi paineen sisäisen systematiikan ja pelisääntöjen kehittämiselle. Ja kun säntäsimme kaikki kasvua tekemässä ympäri maakuntaa, oli hallitus luonteva paikka, jossa ehdimme hetkeksi istahtaa isompien asioiden ääreen. Etukäteen tiedossa oli, että katsantokanta jää väkisinkin turhan operatiiviseksi, mutta se hinta oli maksettava – siltä meistä tuntui.

Jälkikäteen tarkastellen vaihe oli tarpeellinen: saimme omalle hiekkalaatikollemme jämäkkyyttä ja selkeyttä. Yhtenä konkreettisena hedelmänä kypsyi ISO 9001 –johtamisjärjestelmä.

Saimme omalle hiekkalaatikollemme jämäkkyyttä ja selkeyttä.

”Murkkuiän itsetutkiskelu”: tästä eteenpäin!

Kuten aiemmassa blogautuksessa kerroin, nyt on aika rakentaa Talentree 2.0. Uskallan ylpeänä väittää, että meillä on monella osa-alueella maakunnan parasta osaamista – ja kokonaisnuppiluku taitaa rikkoa 20 rajan vielä tänä keväänä. Tälle pohjalle on hyvä istuttaa uusi puu. Mutta se vaatii itsetutkiskelua ja eksistentiaalista pohdintaa, kunnon murkkuikäisen tapaan. Ja ulkopuolisen apuakin tarvitaan, se on selvää. Niinpä onkin sanoinkuvaamattoman siistiä, että jälleen saimme meihin uskovan supertiimin tueksemme.

Uudessa hallitusmallissa toimitaan kokoonpanolla 1+2(+1). Minä toimin ainoana omistajien edustajana, lisäksi mukana on kaksi ulkopuolista hallituksen jäsentä: ”vanhoista” Antti Ikonen ja uutena kasvona Dinglen Juho Jokinen. Taustatukea antaa Mustin ja Mirrin Mika Sutinen allekirjoittaneen mentorina, osallistuen tarvittaessa epävirallisen neuvonantajan roolissa myös hallituksen kokouksiin. Yhteinen matka on vasta alussa, mutta odotan sitä jo malttamattomana. Kaipaan ensisijaisesti jo pinttyneiden ”nykytotuuksien” ja toimintamallien kyseenalaistamista, kasvuvaihtoehtojen haastamista ja ihan uuden ideointia –  valoa sinne minne emme vielä näe. Jo ensimmäinen kokouksemme täytti odotukset täysimääräisesti.

Kaipaan ensisijaisesti jo pinttyneiden ”nykytotuuksien” ja toimintamallien kyseenalaistamista.

Yllä olevien esimerkkien kautta en, tietenkään, halua sormi konsulttimaisesti pystyssä kertoa, että näin hallitustyö pitää järjestää. Jokainen yritys on tarpeineen ainutlaatuinen, eikä yhtä mallia voi automaattisesti pakottaa toiselle. Mutta tähän pontevasti kehotan: mieti syvällisesti, mitä hallitustyö voisi Sinun yrityksesi kasvulle tuoda. Ja jos näet asiassa potentiaalia, tartu siihen. Sinulla on aika paljon enemmän voitettavaa kuin hävittävää.

Blogiterveisin, Antti Haapakorva