#tositarinoitakasvusta
Oma virtuaalinen Tylypahka voidaan laskea ensimmäiseksi askeleksi Katariina Puumalaisen tiellä koodariksi.
Vuosi oli 2002 ja silloin alle kymmenvuotias varpaisjärveläistyttö oli aina ollut kiinnostunut teknisistä laitteista. Kun perheeseen hankittiin tietokone, pitihän sillä toki opetella koodaamaan.
Silti opiskelupaikan valinta ei ollut mikään itsestäänselvyys.
– Mietin töitä, mitä en ollut koskaan itse ajatellut tekeväni. Siinä vaiheessa tajusin, että olen aina tykännyt olla tietokoneella, Katariina kertoo.
Ovet Jyväskylän yliopiston tietotekniikan opintoihin avautuivat, vaikka Katariina haki niitä ”puolivitsillä”.
Työharjoittelussa digimarkkinointi sai Katariinan kuitenkin niin koukkuun, että opinnot jäivät ja vaihtuivat pian digimarkkinointitiimin vetäjän hommiin.
Laaja näkemys kiinnosti
Talentreelle Katariina siirtyi vuoden 2018 lopussa tekemään digimarkkinointia.
– Talentreessa minua kiinnosti kokonaisvaltaisuus. Asiakkaalle ei myydä yksittäistä nippeliosaa vaan tekeminen on laajempaa ja pohjautuu strategiaan. Lisäksi ajattelin, että omaa työtä tehdessäni opin samalla laajasti muilta.
Toinen vetotekijä olivat työkaverit, jotka vaikuttivat jo haastattelutilanteessa mukavilta. Tämä mielikuva onkin vuosien mittaan vahvistunut.
– Tämä on terve työyhteisö, mikä näkyy hyvänä fiiliksenä. Ihmiset ovat kiinnostuneita toisistaan ja he arvostavat toistensa työtä. Myös asiakkaat pitävät tehtyä työtä arvossa, Katariina kertoo.
Työkaverit puolestaan tietävät, että Katariinalta löytyy vastaus digimarkkinointiin liittyviin kiemuraisiinkin kysymyksiin ja omalle kohdalle tulleen ongelman Katariina on jo todennäköisesti ratkaissut.
Joustava työaika toteutuu oikeasti
Myös joustava etätyön mahdollisuus oli Iisalmessa asuvalle Katariinalle tärkeää. Pääasiallinen etätyö mahdollistaa sen, että sen parin tunnin ajan, joka päivittäiseen työmatkaan olisi kulunut, hän voi viettää talleilla.
– Siellä kuluukin kaikki vapaa-aika, Katariina naurahtaa.
Joustavan työajan ansiosta työpäivää voi inspiraation iskiessä venyttää tarpeen mukaan. Toisaalta taas hevosjuttujen vaatiessa niitä voi hoitaa toimistoajallakin.
– On tärkeää, että joustaminen on molemminpuolista. Monissa työpaikoissa kyllä puhutaan joustamisesta, mutta työnantajan puolesta se voi unohtua.
Matka velhoksi jatkuu
Jokin aika sitten Katariinasta alkoi tuntua, että digimarkkinoinnista oli tullut liian rutinoitunutta ja haasteita pitäisi olla enemmän. Siksi hän aloitti puolentoista vuoden mittaisessa Code Academyssa.
– Pomoni Eetu kuunteli hyvin ajatuksiani muutoksesta ja tuki niitä. Siksi rohkaistuin lähtemään tähän työn ohessa.
Vaikka täysipäiväisen työnteon ja opiskelun yhdistäminen on ollut välillä raskasta, on opinnoista ollut paljon hyötyä työssä jo nyt.
– Hakukoneoptimoinnissa on tärkeä ymmärtää, miten hyvä verkkosivu tehdään. Lisäksi datan käsittelyssä ja keräämisessä tarvitaan paljon koodilogiikkaa, Katariina kertoo.
Työpaikan koodareiden apu ja tuki on auttanut opiskeluissa. Katariina on myös päässyt koodaamaan työssään ja tulevaisuudessa tarkoituksena onkin jakaa työaika puoliksi digimarkkinointiin ja koodaamiseen.
– Muutos työkuvioissa on tuonut lisää virtaa ja innostusta työhön. Minulla on sellainen mentaliteetti elämässä, että kun tekee jotakin, se pitää tehdä kunnolla tai ei ollenkaan. Haluan oppia koodauksen niin, että voin hyvällä itsetunnolla sanoa olevani velho koodaamaan.