
Mitä laatujärjestelmällä tehdään?
Laatujärjestelmän tarkoitus näyttäytyy erilaisena eri näkökulmista. Uusille työntekijöille se tarjoaa selkeät toimintatavat ja tavoitteet, erityisesti nykyisille työntekijöille jatkuvan parantamisen mallin ja yritykselle kilpailuetua myyntiin ja markkinointiin. Asiakkaan suuntaan laatujärjestelmä näkyy toimitusvarmuutena, hyvänä laatuna ja sitoutumisena asiakkaan päämääriin.
Laatujärjestelmä voi olla sertifioitu, jolloin se täyttää Finaksen akkreditoiman laitoksen hyväksymänä standardin vaatimukset, tai se voi perustua yrityskohtaisiin vaatimuksiin ilman sertifiointia. Tunnetuimpia laadunhallintastandardeja on kansainvälinen ISO 9001:2015 -standardi. Yrityksellä oleva ISO9001:2015 -sertifikaatti osoittaa, että yrityksen johtamisjärjestelmä noudattaa kyseistä standardia.
Mitä eroa on johtamisjärjestelmällä ja laatujärjestelmällä?
Laatujärjestelmän ja johtamisjärjestelmän eron selittäminen on vaikeaa, vaikka asia on lopulta yksinkertainen. Laatujärjestelmä viittaa yhdestä, ISO 9001:2015 -standardin, näkökulmasta kehitettyyn toimintamalliin, joka on osa ISO:n johtamisen standardiperhettä. Eli periaatteessa senkin kohdalla kyseessä on johtamisjärjestelmä. Samalla tavalla johtamisjärjestelmiä ovat ISO 14001:2015 -standardin mukaan kehitetty ympäristöjärjestelmä tai OHSAS 18001 / ISO 45001:2018 -standardin mukaan kehitetty työterveyden ja työturvallisuuden johtamisen järjestelmä.
Yleisesti johtamisjärjestelmällä voidaan siis tarkoittaa mitä tahansa ISO-standardien mukaisista järjestelmistä, niiden yhdistelmää tai pelkästään organisaation omista tarpeista lähtien kuvattua tapaa toimia ja johtaa. Johtamisjärjestelmä on laajempi käsite kuin laatujärjestelmä, vaikka puheessa on tavanomaista puhua pikemminkin laatujärjestelmistä.
Lue asiakkaamme kokemuksia johtamisjärjestelmän rakentamisesta
Mikä on sertifioitu johtamisjärjestelmä?
Sertifioitu johtamisjärjestelmä on osoitus tiettyjen kansainvälisten standardien vaatimusten täyttymisestä. Alla ovat yleisimmät kansainväliset standardit, joiden mukaisia sertifikaatteja yritykset tavoittelevat. Yrityksellä voi olla yksi tai useampia sertifikaatteja. Yleisimpiä standardeja ovat:
- ISO 9001:2015 laadunhallintajärjestelmä
- ISO 14001:2015 ympäristöjärjestelmä
- ISO 45001:2018 työterveyden ja työturvallisuuden johtamisjärjestelmä (korvannut OHSAS 18001 standardin)
Nämä kolme kansainvälistä johtamisjärjestelmä standardia jakavat saman jatkuvan parantamisen mallin: Plan, Do, Check, Act – eli suunnittele, tee, tarkasta, toimi.
ISO 9001 -laatujärjestelmä
ISO 9001 -laatujärjestelmän vaatimukset päivittyivät vuonna 2015, ja viimeisin standardi onkin tarkalta nimeltään ISO 9001:2015. Vuoden 2015 versio on liiketoimintalähtöisempi ja soveltuu kaikille organisaatioille yrityksen toimialasta, koosta ja tuotteista riippumatta.
ISO 9001 antaa raamit toimintatavoille, joiden avulla yritys täyttää asiakkaiden ja lainsäädännön asettamat vaatimukset tuotteiden ja palveluiden toimittamiselle. Standardi on prosesseihin keskittyvä johtamisjärjestelmämalli, joka keskittyy liiketoimintaprosessien kykyyn tuottaa haluttuja tuloksia. Standardi korostaa mm. asiakkaan saamaa lisäarvoa, suorituskykyä ja jatkuvaa parantamista.
ISO 14001 -ympäristöjärjestelmä
ISO 14001 on ympäristöjohtamisen standardisarja, joka uudistui syyskuussa 2015. ISO 14001:2015 -standardi nostaa ympäristöasiat yhä vahvemmin johdon tietoisuuteen ja edellyttää, että ympäristöasiat sisältyvät yrityksen strategiaan. ISO14001 -sarjan standardit käsittelevät ympäristöjärjestelmiä ja niiden auditointia, ympäristövaikutuksia kuten hiili- ja vesijalanjälkeä ja kasvihuonepäästöjä, ympäristön suojelua ja materiaalien käyttöä sekä näihin liittyvää viestintää.
ISO 14001 -standardin mukainen ympäristöjärjestelmä auttaa rakentamaan, ylläpitämään ja kehittämään yrityksen ympäristönsuojelutoimia. Järjestelmä auttaa noudattamaan lakisääteisiä vaatimuksia ja velvoitteita, ja se on myös keino osoittaa vastuullisuutta ympäristöasioissa.
ISO 45001 ja OHSAS 18001
ISO 45001 on työterveys- ja turvallisuusjärjestelmän standardi, joka korvasi vuoden 2018 alussa aiemman OHSAS 18001 -standardin. Siirtymäaikaa standardista toiseen on maaliskuuhun 2021, joten monissa yrityksissä on yhä käytössään myös OHSAS 18001 -standardin mukainen johtamisjärjestelmä.
ISO 45001:2018 yhdistää työterveys- ja turvallisuusasiat osaksi yrityksen jokapäiväistä toimintaa ja johtamista. Standardin tavoitteena on ehkäistä tapaturmia, sairauksia ja työterveysongelmia sekä edistää työhyvinvointia. Standardi kiinnittää huomiota riskien tunnistamiseen ja työtapojen parantamiseen. Työhyvinvoinnin edistämisen kautta järjestelmällä on vaikutusta mm. tehokkuuteen, innovatiivisuuteen ja tavoitteiden saavuttamiseen.
Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä!
Miten yrityksen laatujärjestelmä hyödyttää asiakasta?
Sertifiointi lisää asiakkaiden luottamusta jo itsessään. Paranevan laadun ja toimitusvarmuuden myötä paranee myös asiakastyytyväisyys. Koska laatujärjestelmä ohjaa tarkastelemaan asiakkaalle tuotettavaa lisäarvoa ja kiinnittää huomion asiakkaiden vaatimusten täyttymiseen, se voi johtaa yhä asiakaslähtöisempiin ratkaisuihin.
Joissain tapauksissa tehokkaampi tuotantoketju johtaa kilpailukykyisempiin hintoihin, joka voi näkyä asiakkaan päässä kustannussäästöinä.
Miten laatujärjestelmäprosessi etenee?
Laatujärjestelmän kehittäminen voidaan jakaa kolmeen isompaan vaiheeseen, jotka ovat suunnitteluvaihe, kehitysvaihe ja arviointivaihe. Laatujärjestelmän rakentamisen vaiheet esitellään yksityiskohtaisemmin erillisessä blogitekstissä. Alla vaiheet kuvataan pääpiirteittäin.
Laatujärjestelmän luominen aloitetaan aina kartoittamalla lähtötilanne, haastattelemalla avainhenkilöt ja teettämällä tarvittaessa sähköinen kysely koko henkilöstölle. Samalla luodaan katsaus yrityksen strategiaan erityisesti laadun näkökulmasta. Suunnitteluvaiheessa määritellään laatujärjestelmän tavoitteet.
Suunnitteluvaiheen jälkeen laatujärjestelmää aletaan systemaattisesti kehittää tietyn standardin, kuten ISO 9001:2015, ja/tai yrityskohtaisten vaatimusten mukaisesti. Kehitysvaiheessa käydään läpi pala palalta läpi organisaation toimintaympäristö, laadunhallinta ja johtamisen merkitys laadunhallinnalle sekä ydinliiketoimintojen ja tukitoimintojen vaatimukset, suorituskyvyn arviointimenettelyt ja jatkuvan parantamisen menettelytavat.
Kun kehittämisvaihe on takana ja laatujärjestelmä kuvainnollisesti paperilla valmis, on se vielä otettava käyttöön. Viimeiseen eli arviointivaiheeseen kuuluvat laatujärjestelmän jalkauttaminen, arviointi ja todentaminen sekä sen vakiinnuttaminen. Henkilöstö koulutetaan ja opastetaan laatujärjestelmän käyttöön, ja laatujärjestelmää arvioidaan sisäisessä auditoinnissa ja johdon katselmuksessa.
Jos yrityksen tavoitteena on sertifioida toimintansa, on seuraavaksi vuorossa sertifiointiprosessi.