Yritykset digitalisoivat prosessejaan yhä kiihtyvään tahtiin. Ennen tieto liikkui paperilla ja kasvotusten paikasta toiseen sekä työntekijältä toiselle, mutta organisaatioiden kasvaessa ja maailman muuttuessa käy vanha menetelmä entistä haastavammaksi. Tai vastaavasti saattaa tulla uusia ideoita ja haasteita, jotka vaativat digitaalisen ratkaisun tuekseen. Uusista haasteista voidaan nostaa esille esimerkkinä valloilla oleva koronavirusepidemia.

Kun digitalisoitavan prosessin tarve on havaittu, on aika miettiä, minkä tyyppisessä ympäristössä sitä tullaan käyttämään. Ympäristö hyvin pitkälle määrittelee, millaisia vaatimuksia alustalle on. Haluankin perustella, mikä tekee mobiilista erinomaisen alustan ja miksi mobiili ei missään nimessä ole huono valinta. Tämänhetkinen trendi on mennä mobiili edellä.

Mobiili käyttöliittymä on jo kaikille tuttu

Nykypäivänä mobiililaitekanta on huomattavasti kattavampi kuin tietokoneiden laitekanta ja käytössä on älypuhelimia, tabletteja ja älykelloja. Lähes jokaiselta löytyy jonkinlainen älypuhelin, jolloin heidän puhelimeensa voidaan asentaa sovellus. On hyvä, että jokaisella on jo puhelin. Sen ansiosta mobiilisovellusten käyttöliittymät ovat ihmisille entuudestaan tuttuja ja niiden käyttäminen sujuu hyvin luonnostaan. Tämä johtaa vääjäämättä parempaan käyttäjäkokemukseen. On myös hyvä huomata, että monilla työpaikoilla harjoitetaan byod-periaatetta (bring your own device), jolloin on hyvä, jos ihmiset saavat käyttää tarvittavia työkaluja omilla puhelimillaan.

Mobiilisovellus voidaan tuoda kätevästi osaksi loppukäyttäjän elämää. Push-ilmoituksilla voidaan lähettää informaatiota (kuten muistutuksia ja huomautuksia) suoraan käyttäjän laitteeseen. Nämä mahdollistavat käyttäjän helpon saavutettavuuden, joka antaa lukuisia mahdollisuuksia. Esimerkiksi työntekijälle voidaan ilmoittaa, että hänelle on siirretty joitain uusia tehtäviä, jotka vaativat häneltä mahdollisimman pikaista reagointia. Nyt voimme tavoittaa työntekijän missä ikinä hän onkaan, ja työntekijä näkee tämän tiedon heti, kun hän vapautuu tämänhetkisestä työtehtävästään.

Tabletteja voi hyödyntää teollisuuskäytössä

Tabletit tarjoavat hyvän käyttöliittymän teollisuuskäyttöön. Kokonsa puolesta ne kulkevat mukana, ja niitä valmistetaan teollisuuskäyttöön vahvistettuina ja iskunkestävinä. Niiden sovellukset ovat mobiilisovelluksia aivan kuten puhelimissakin. Teollisuuskäyttöön voidaan miettiä esimerkiksi sellaista sovellusta, joka näyttää reaaliaikaista tietoa laitteiden tilasta. Tällainen on kätevä työkalu, kun liikutaan tehtaalla ja valvotaan laitteiden toimintaa.

Mutta palataanpa takaisin siihen alkuperäiseen kysymykseen: ”Mitkä ovat mobiilisovelluksen edut?” Oikeastaan silloin, kun loppukäyttäjän pitää olla tavoitettavissa ja hänellä pitää olla pääsy palveluun milloin vain, mobiilisovellus on lähes välttämättömyys. Mobiililaitteet liikkuvat meidän mukanamme kaikkialla, joten on kätevää, jos niiden kautta voidaan tehdä asioita. Mobiilisovelluksen avulla monet yritysten digitaaliset prosessit saadaan helpommin ja sujuvasti osaksi käyttäjän arkea. Näin sovelluksen käyttö ei ole vain yksi työvaihe, vaan se on mukana liikkuva työkalu, joka on osa kaikkia työvaiheita.