Digitalisaatio ei ole oikeastaan teknologiaa
Olen toiminut 20 vuotta IT- ja konsultointialalla joista viimeiset vuodet auttamassa lukuisia usean eri toimialan PK-yrityksiä liiketoiminnan kehittämisessä mm. digitalisaation avulla. Se mikä on kaikkien projektien, työpajojen ja kehityshankkeiden kautta käynyt aina ilmi on, että digitalisaation perimmäinen juju on jotain aivan muuta kuin teknologiat ja tietojärjestelmät.
Digitalisaatiolla muutetaan yrityksen toimintatapoja
Digitalisaatiossa lopulta kyse on kokonaisvaltaisesta toimintatapojen muutoksesta. Esimerkkinä miten yritys näkyy ja toimii verkossa, mistä potentiaaliset asiakkaat löydetään (tai oikeammin miten he löytävät sinut), miten konkreettista myyntityötä tehdään (ja kuka sitä itseasiassa digitaalisessa verkostossa tekee) tai miten yrityksen tuotteet ja palvelut ovat viety saataville digitaaliseen maailmaan ja integroitu toimintaprosesseihin. Vanhoista palvelumalleista sitkeästi kiinni pitäminen ja esimerkiksi kohdentamattomien sähköpostien loputon ammentaminen markkinaan saa tänä päivänä kyllä aikaan liikettä ja toimintaa, mutta saako sillä enää tuloksekasta liiketoimintaa onkin jo toinen juttu.
Muutos kulkee eteenpäin nyt erittäin kovalla vauhdilla mutta kilpailukyvyn pettäminenhän näkyy liikevaihdossa vasta viiveellä. Onko aikailuun enää varaa?
Ajattelumaailman muutoksen vaikeus
Olen huomannut, että suurin haaste digitalisaation kehittämisessä on ajattelumaailman muutoksen vaikeus. Digitalisaatio nähdään varsin usein irrallisena asiana muusta liiketoiminnan kehittämisestä tai sen ei koeta koskettavan juurikaan omaa yritystä tai toimialaa. Tämä jos mikä on inhimillistä – onhan muutoksen vauhti nyt kiihtynyt ennennäkemättömän kovaksi. Tässä hyvänä ohjenuorana toimii kuitenkin se, että muutos kulkee eteenpäin nyt erittäin kovalla vauhdilla mutta kilpailukyvyn pettäminenhän näkyy liikevaihdossa vasta viiveellä. Onko aikailuun enää varaa?
Miten sinun yrityksesi toimii tässä muutoksessa
Nyt on hyvä hetki alkaa miettiä oman yrityksesi toimintaa. Kerätäänkö sinun yrityksessäsi potentiaalisia asiakkaita verkon loputtomasta kohinasta, entä onko toimintaprosessit ja palvelut virtaviivaistettu ja ulotettu loppuasiakkaan eteen tarjottimelle niin, että asiakas suorastaan vaatii saada ostaa? Hyödynnätkö keräytyvää tietoa liiketoiminnan jatkuvassa kehittämisessä niin että kilpailijoista ja haastajista tulee jatkuvia perästä seuraajia? Mm. näiden asioiden ja uusien palvelumallien rakentamiseen on nyt käytössä lähes rajattomien mahdollisuuksien digitaalinen työkalupakki jonka avulla jokainen yritys voi innovoida ja oivaltaa juuri ne oikeat ratkaisut oman kilpailuedun rakentamiseksi.
Miten liikkeelle
Yrityksen toimintaympäristön muutoksen jatkuva arviointi ja oman tilanteen ja aseman määrittäminen murroksessa muodostaa tärkeimmän – eli ymmärryksen ja oivalluksen isosta kuvasta. Sen myötä voidaan alkaa pohtimaan tavoitteita sekä lopulta sitten keinoja tavoitteisiin pääsemiseksi. Yrityksen digitalisaation kehittäminen on lopulta konkreettista tekemistä jossa ketteryys, pienet etenemisaskeleet ja nopea kyky pilotoida korostuu. Ok, kuulostaa hienolta mutta miten tätä sitten pitäisi tehdä? Entä mistä rahat, resurssit ja osaaminen? Avaan tulevissa blogeissani tähän konkreettisia ajatuksia ja käytännön työkaluja joilla eteneminen saadaan liikkeelle.
Perimmäisenä tavoitteena kasvu ja kehittyminen
Digitalisaation hyödyntämisen tavoitteena on tehdä uutta kilpailuetua – ja rakentaa samalla myös koko ajan parempaa huomisen yhteiskuntaa. Mikään ei ole lopulta arjen kiireessä palkitsevampaa kuin huomata ilahduttaneensa asiakasta hänen ongelmansa ratkaisussa uudella ja innovatiivisella tavalla – ja saada huomaamattasi hänestä myös palveluidesi paras suosittelija ja myyntimies. Positiivisuuden kierre on valmis!
Digiterveisin, Kimmo Vainikainen