#tositarinoitakasvusta
Minut toi Talentreelle kiinnostava kokonaisuus. Työskentelin teknisemmässä talossa, ja minua houkutteli se, että täällä tarjolla oli muutakin kuin softaa. Hyppy moniosaajajoukkoon näyttäytyy ilmeiseltä, kun katsoo, missä tehtävissä nyt toimin.
Tulin Talentreelle alkuvuonna 2020 ohjelmistokehittäjäksi, erityisesti käyttöliittymien suunnitteluun. Aluksi tein käyttöliittymäkehitystyön ohessa prototyyppejä ja lay outeja ohjelmistokehitykseen. Kun palvelumuotoiluprojekteissa haluttiin hyödyntää käyttöliittymäsuunnittelijaa, siirryin askelen lähemmäs asiakasta. Huomasimme, että tekninen osaaminen on arvokasta palvelumuotoiluprojekteissa pitkin matkaa, ja pian keskityin pääasiassa palvelumuotoiluun ja kehitystyöhön asiakkaan kanssa.
Ohjelmistokehittäjänä minulla oli aina tunne, etten pysty hyödyntämään kaikkea potentiaaliani. Nyt olen ollut mukana projekteissa ja positioissa, joissa voin operoida omilla vahvuuksilla, mikä on tuntunut todella mielekkäältä. Koen, että olen saanut ottaa vastuuta ja uusia haasteita vastaan, ja olen viihtynyt hyvin.
On ollut palkitsevaa ottaa uralla kasvuaskeleita ja pomppia myös vaakatasossa osaamisalueiden välillä. Minulla on edelleen myös päävastuu ohjelmistotiimimme käyttöliittymäsuunnittelun eli UI/UX-osaamisen kokonaisuudesta. Yhdistelmä on haastava ja mielenkiintoinen.
Tekninen apina olkapäällä
Minulla oli asiakaskokemuksen kehittämisestä aiempaa kokemusta, ja olen kokenut sen vahvuudekseni. Pääsin asiakkaan kanssa työskentelyyn hyvin kiinni, ja työ imaisi mukanaan.
Tällä hetkellä ratkon asiakkaiden ongelmia ja kehitän heidän liiketoimintaansa palvelumuotoilun keinoin. Teen sitä ”tekninen apina olkapäällä”: Usein jo hyvin aikaisessa vaiheessa tehdään päätöksiä, joiden vaikutukset pystyn kokemukseni myötä heijastamaan pitkälle. Näin vältämme tekniset karikot, koska pystymme varhaisessa vaiheessa näkemään, mikä on helppoa tai mahdotonta teknisesti toteuttaa.
Mietimme paljon myös sitä, tarvitseeko asiakas ohjelmistoa tai mobiilisovellusta. Asiakas voi helposti olla aika eksyksissä sen suhteen, mitä haluaa ja ratkaiseeko digitalisaatio hänen ongelmansa. Haluan tarjota asiakkaalle näkemyksellistä asiantuntemusta ja auttaa asiakasta kokonaisvaltaisesti. Teknologia ei välttämättä ole aina ratkaisu; olennaista on ratkaista oikea ongelma.
Vaihtuvia haasteita
Ohjelmistokehityksessä ja innovaatiopainotteisessa liiketoiminnan konsultoinnissa on melko erilaiset työskentelytavat. Nykyisessä roolissani täytyy kestää luovaa kaaosta ja epävarmuutta, mikä sopii itselleni hyvin. Ketterä ja nopeatempoinen tekeminen ja asioiden kokeilu matalalla kynnyksellä sopii minulle – paremmin kuin rutiinit. Molemmissa on toki puolensa, ja nautin siitä, että voin työskennellä koko skaalalla aina ideasta tekniseen toteutukseen asti.
Työssäni hauskinta on se, että asiakkaat ja projektit ovat erilaisia, ja pääsee ratkomaan vaihtelevia ongelmia. Tämä tekee työstä hyvällä tavalla haastavaa, sillä sama lähestymistapa ei aina toimi, ja tekemiseen täytyy tarttua jatkuvasti eri kulmalla.
On palkitsevaa hyödyntää ymmärrystä käyttökokemuksesta, teknologiasta ja liiketoiminnasta aina vaihtelevissa suhteissa sen mukaan, mitä asiakas tarvitsee. Välillä työssä painottuu hyvinkin vahvasti bisneskonsultointi, ja samana päivänä saatetaan miettiä hyvin teknistä asiaa tai piirrän konkreettista käyttöliittymää.
Jatkuvaa kehittymistä
Talentreella arvostan mielenkiintoisia ja mielekkäitä työtehtäviä. Koen, että jos on itseohjautuva ja haluaa kehittyä, ei rajoja kehittymiselle talon sisällä ole.
Opiskelen tällä hetkellä työn ohella tuotantotalouden diplomi-insinööriksi Tampereen yliopistossa Johtamisen ja tietotekniikan maisterikoulutusohjelmassa, mikä tulee tarjoamaan lisää ymmärrystä liiketoimintapuolelle. Ennestään minulla on Savoniasta insinöörin paperit.