UTM-parametri on digimarkkinoijan ja verkkoanalyytikon työkalu, jonka avulla kampanjan tiedot saadaan seurattavaksi Google Analyticsin kautta. UTM-parametrejä voidaan lisätä mihin tahansa linkkiin, joka vie sivustollesi.
UTM-tägitetty linkki voi näyttää esimerkiksi tälle:
https://talentreee.fi/?utm_source=l%C3%A4hde&utm_medium=tulotapa&utm_campaign=Esimerkkikampanja&utm_content=utm-blogi
Millaisia kampanjoita tai linkkejä UTM-parametreillä voi jäljittää?
Lyhyesti, lähes kaikkea sivustollesi ohjaavaa liikennettä. Esimerkiksi:
- Facebook-kampanjat, sekä maksulliset että maksuttomat
- Muu sosiaalinen media
- Uutiskirjekampanjat
- Rekrytointi-ilmoitukset
- QR-koodit (esimerkiksi painotuotteissa)
- Vaikuttajamarkkinoinnin yhteistyöt
UTM-parametreillä et voi jäljittää kampanjoita, jotka eivät ohjaa sivustollesi. Esimerkiksi jos teet LinkedIn-mainoksen, josta klikataan suoraan webinaarialustan (esim GoToWebinar) laskeutumissivulle, et näe oman sivustosi analytiikassa tätä liikennettä, vaikka linkissä olisi UTM-parametrit mukana. (Poislukien sellaiset 3. osapuolen alustat, joihin saat oman sivustosi Google Analytics-koodin)
Käyttöohjeet.
Vaikka Urchin Tracking Module ei terminä kuulosta kovin houkuttelevalle, UTM-parametrien käyttö ei lopulta ole sen vaikeampaa kuin sähköpostin lähettäminen.
- Linkit, joissa UTM-parametrit on mukana, voit luoda esimerkiksi Googlen URL Builderilla.
- Korvaa alkuperäinen linkkisi työkalun antamalla pidemmällä linkillä.
Google URL Builder – mitä täyttää kenttiin?
Website URL – Tämä on se varsinainen osoite, johon linkkisi vie.
Campaign Source – Kampanjan lähde, eli esimerkiksi kanava, kuten facebook, linkedin, newsletter, instagram.
Campaign Medium – Kampanjan tulotapa. Tämän tarkoituksena on kertoa lisätietoa käyttäjän sivustolle saapumistavasta, esimerkiksi onko kyseessä maksettua mainontaa, sähköposti vai maksutonta liikennettä (esim. jos source on Facebook, kertoo medium oliko se mainontaa eli paid social vai maksuton julkaisu eli social). Käytä esimerkiksi paid social, social, email. Googlen hakusanamainonta käyttää mediumina cpc.
Campaign Name – Kampanjan nimi, esim. ”Jälleenmyyjien uutiskirje / 2019-04” tai ”FB Kevätkampanja”.
Campaing Term – (vapaahetoinen) Avainsana. Esim. aihe
Campaign Content – (vapaahetoinen) Kampanjan sisältö. Esim. lisätieto mainosmateriaalista, uutiskirjeen listasta tai sisällöstä.
Välilyönti korvautuu linkeissä %20 -merkeillä, mutta toimii silti oikein. (Esim. paid social näkyy linkissä paid%20social)
Mitä tietoa UTM-parametrien käytöllä saa?
- Montako käyttäjää linkistäsi tuli sivustolle?
- Mihin aikaan linkkiä klikattiin?
- Mille sivuille käyttäjät jatkoivat linkistä sivustolle tultuaan?
- Moniko poistui jatkamatta muille sivuille?
- Tekikö linkistäsi tullut käyttäjä tilauksen, täyttikö lomakkeen, katsoiko videon?
- Jos käyttäjä tuli useista eri lähteistä sivustolle ennen ostotapahtumaa, mitkä kaikki lähteet olivat osallisena?
- Mikä mainosmateriaali toimi parhaiten mainonnassa?
- Mikä viesti tai kohdennus toimivat parhaiten?
Mistä tägitetty tieto löytyy Google Analyticsissä?
Tägittämäsi tiedot löytää useammastakin paikkaa.
Liikenteen lähde / tulotapa -raportti
Hankinta (Acquisition) >Kaikki liikenne (All traffic) > Lähde / tulotapa (Source/medium)
Kampanjat -raportti
Hankinta (Acquisition) > Kampanjat (Campaigns) > Kaikki kampanjat (All Campaigns)
Voit valita molemmissa näkymissä myös Toissijaiseksi ulottuvuudeksi (Secondary dimension) esim. liikenteen lähde/tulotapa, jolloin näet vierekkäin sekä Kampanjan ja Liikenteen lähteen / tulotavan.
Vältä mokat.
Milloin UTM-parametrejä ei voi tai tarvitse käyttää?
- Google Ads-kampanjoissa. Parempi käytäntö on linkittää Google Analytics-tili ja Google Ads-tili, jolloin kampanjat jäljittyvät automaattisesti.
- Hakukoneessa. Orgaaninen/luonnollinen hakukoneliikenne jäljittyy Google Analyticsiin automaattisesti oikein.
- Kun linkität jonkun toisen sivustolle, ja haluat nähdä kampanjatiedot omassa Analyticsissäsi. UTM-parametrit menevät aina sen sivuston Analyticsiin, joka juuri sille sivulle on asennettuna, eikä sitä voi parametreillä muuttaa. Tämä on hyvä huomioida, jos esimerkiksi linkität uutiskirjeestä Facebook-sivulle tai 3. osapuolen työpaikkailmoitussivulle.
- Sivuston sisäisen liikenteen jäljittämiseen. Jos haluat seurata esimerkiksi tietyn napin klikkauksia, käytä Google Tag Manageria ja luo tapahtumia. Sisäisen liikenteen jäljitykseen käytössä UTM-parametreillä voi sotkea käyttäjän alkuperäisen liikenteen lähteen.
UTM-parametrit näkyvät käyttäjälle.
Parametrejä käyttäessä kannattaa huomioida, että niihin kirjoitetut tiedot näkyvät sivuston osoiterivillä käyttäjälle. Tästä syystä esimerkiksi kohderyhmän tietoja ei kannata täydentää linkkiin.
Käyttäjän kopioidessa linkin, myös UTM-parametrit kopioituvat.
Jos käyttäjä tulee uutiskirjeestä sivustollesi, ja kopioi saamansa linkin kaverilleen vaikka WhatsAppissa tai LinkedInissä, kopioituvat myös UTM-parametrit. Tällöin siis myös kopioidun linkin kautta tulevan käyttäjän liikenteen lähteeksi jäljittyy uutiskirje.
(Myöskään) UTM-parametrien data ei ole siis 100 % luotettavaa.
Dataa ei voi muuttaa.
UTM-parametrejä käyttäessä on hyvä huomioida, että vaikka esim. nimeäisit kampanjan uudelleen, vanha data säilyy siinä muodossa, kuin se on sinne lähetetty.
Klikkaile itse maltillisesti.
Muista, että myös omat testailut jäävät Analyticsiin talteen, eikä niitä voi poistaa. Jos siis haluat testata linkkiäsi, tee se vasta viimeiselle versiolle ja mahdollisimman vähillä kokeiluilla. Älä myöskään jaa UTM-tägitettyä linkkiä sisäisesti omalle väelle.
Kieli, kirjainkoko ja johdonmukaisuus.
Tärkeintä parametrejä käyttäessä on, että linja säilyy johdonmukaisena. Jos markkinointia tekee useampi henkilö, varmista, että käytäntönne ovat yhtenäiset.
Kielenä parametreille on suositeltavaa käyttää suoraan englantia. Tällöin linja on helpompi säilyttää yhtenäisempänä ja Analytics osaa luokitella lähteet oikein.
Käytä UTM-parametrejä aina pienenellä kirjoitettuna. Tämän voidaan luoda myös automaattisena asetuksena Google Analyticsissä. Kampanjan nimessä (Campaign name) voit käyttää isojakin kirjaimia.
Mitä tapahtuu, jos en käytä UTM-parametrejä?
Käyttäjän lähde lukeutuu yleisimmin tällöin suoraan (direct) liikenteeseen, eli samaan nippuun suoraan osoiteriville sivun osoitteen kirjoittavien kanssa.