Oletko joskus ihmetellyt, miksi yritykset tekevät hakusanamainontaa omilla bränditermeillään – eli käytännössä omalla tai tuotteensa nimellä? Aluksi se voi vaikuttaa hölmöltä; löytäväthän asiakkaat yrityksen sivut ilman mainontaakin. Asia ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertainen. Tässä kirjoituksessa avaan lyhyesti erilaisia syitä tehdä hakusanamainontaa yrityksen omilla bränditermeillä ja keinoja saada parempaa tulosta irti Google Ads -hakusanamainonnasta.
1. Jarruta kilpailijoidesi mainontaa yrityksesi termeillä
Lähtökohtaisesti kaikki hakusanat ja yhdistelmät ovat vapaata riistaa kaikille mainostajille. Markkinassa, jossa kilpailu on kovaa, nähdään tyypillisesti hakusanamainontaa kilpailijoiden termeillä. Voit kokeilla tätä googlaamalla tiettyjä teleoperaattoreita, pikavippifirmoja tai markkinointiautomaatiotyökaluja. Suurella todennäköisyydellä yrityksen X bränditermeillä haettaessa nousee kilpailija Y esiin mainoksena hakutuloksissa.
Brändin omistajana sinun on kuitenkin helppo peitota kilpailijat omilla bränditermeillänne haettaessa. Näin teet mainonnasta kilpailijoille kalliimpaa ja tehottomampaa, ja voit estää heitä kaappaamasta liikennettä sinun termeilläsi. Voit myös rekisteröidä tavaramerkkisi Googlelle. Tämä voi laittaa lisää kapuloita kilpailijoittesi rattaisiin.
2. Luo parempia otsikoita kaikille hakutuloksillesi
Ilmaiset eli orgaaniset hakutulokset yritykseesi liittyvillä hauilla saattavat olla tylsiä. Usein yritysten orgaaniset hakutulokset ovat todella tavanomaisia ja tylsiä. Hakusanamainonta antaa mahdollisuuden testailla erilaisia otsikoita, joita voidaan klikkausmäärien perusteella hyödyntää myös orgaanisten hakutulosten optimoinnissa. Tarkoituksena on kasvattaa mainosten ja orgaanisten hakutulosten klikkausprosenttia ja siten ohjata hakukoneesta jatkuvasti enemmän liikennettä verkkosivuillesi.
3. Paina negatiivisia tuloksia alemmas hakutulossivulla
Joskus yritys on tilanteessa, jossa siitä on kirjoiteltu verkkoon negatiivisia asioita. Huonoja (oikeita tai keksittyjä) asiakaskokemuksia voi löytyä keskustelupalstoilta ja muualta verkosta. Usein nämä kirjoitukset löytyvät sivustoilta, jotka yleensäkin sijoittuvat korkealle Googlen hakutuloksissa. Siksi yrityksen nimellä haettaessa voikin löytyä negatiivista sisältöä heti hakutuloksien etusivulta. Hakusanamainonnalla voit vallata hakutulossivulta enemmän palstatilaa ja työntää negatiivisia tuloksia alemmas tai jopa toisen hakutulossivun puolelle.
4. Testaa, mikä sivuillasi kiinnostaa ja tuo kauppaa
Lähes aina yrityksen nimellä haettaessa yrityksen ensimmäinen orgaaninen hakutulos on yrityksen verkkosivuston etusivu. Näin sen pitääkin olla. Tällöin sivuston sisäinen hierarkia ja sivujen painoarvo on kunnossa. Etusivua voi kuitenkin kilpailuttaa muita sivuja vastaan: näin saat ideoita siihen, mihin hakukoneesta tulevia asiakkaita kannattaa verkkosivuillasi ohjata. Valinta on puhtaasti sinun mainostajana. Jos etusivusi ei ole informatiivinen, houkutteleva tai asiakkaalle hyödyllinen, ohjaa kävijä suoraan kiinnostavalle sivulle mainosten avulla!
5. Tavoita ostovalmis asiakas
Jos asiakas hakee yritykseesi liittyviä tuotteita bränditermeilläsi Googlesta, hän on jo pitkällä ostoprosessissa ja ilmaisee kiinnostusta yritystäsi tai sen tuotteita kohtaan. Mieti itse, kumpi seuraavista hauista ilmaisee asiakkaan olevan lähempänä tuotteidesi ostoa: kissanhiekka vai BrändiX kissanhiekka (ajatellen, että olet BrändiX-edustaja). Voit myös käyttää hakusanamainonnan uudelleenmarkkinointia (RLSA) ja sitä kautta tarjota yrityksesi sivulla jo käyneille etusivun sijaan muuta sisältöä, kun he hakevat yritystäsi hakukoneesta uudelleen.
6. Kasvata Googlesta tulevaa liikennettä
Hakusanamainonta yrityksen nimen sisältävillä hakutermeillä on usein todella edullista – ja kaksi hakutulosta on parempi kuin yksi. Mikset siis yrittäisi saada kaikkia yrityksestäsi kiinnostuneita asiakkaita verkkosivuillesi? Yritystäsi hakukoneesta etsivän henkilön klikkaus on varmasti muutaman sentin arvoinen. Seuraa mainonnan tuloksia sekä muutosta orgaanisesta liikenteestä tulevien yhteydenottojen määrässä ja tee johtopäätökset sen pohjalta. Kokeileminen maksaa.
7. Paranna yrityksesi hakusanamainonnan tuloksia
Okei, tämä on epävirallista tietoa. Google ei virallisesti liputa sen puolesta, että yrityksen mainos eli Ads-tilin historiatiedot vaikuttaisivat kampanjoiden tuloksiin positiivisesti. Eli että hyviä tuloksia saavuttaneella tilillä saataisiin jatkossakin parempia tuloksia kuin päinvastaisessa tilanteessa. Tästä on kuitenkin paljon epävirallista näyttöä. Näin ollen uskallan sanoa, että bränditermeille tehtävän mainonnan korkeat klikkausprosentit vaikuttavat mainostilin tulosten keskiarvoon positiivisesti ja siten jatkossa muidenkin mainosten pärjäämiseen. Jälleen siis yksi syy lisää mainostaa bränditermeillä.
Siinä oli seitsemän hyvää syytä, jotka puoltavat yrityksen bränditermien käyttöä hakusanamainonnassa. Toivottavasti sait apua ja ideoita hakusanamainontaasi. Jos haluat keskustella aiheesta lisää, laita sähköpostia, soittele tai lähesty meitä lomakkeella!
Terveisin, Eetu Huosianmaa