Kuopioon syntyi uusi bisnestapahtuma #synty, joka meni raikkaalla otteella ihon alle ja ajatuksiin. Tapahtuman lupaus oli tarinoita ihmisiltä ihmisille: osaamisensa sosiaalisessa mediassa esille tuoneiden ja mainetta niittäneiden ihmisten rehellisiä tarinoita siitä, millä eväillä menestys tehtiin ja henkilöbrändi syntyi. Päivän puheenvuoroissa toistuivat samat teemat eri tavoin sanoitettuina, mikä nakutti ydinviestit jääväämättä kuulijan mieleen. Alla pääteesit jokaiselle, joka haluaa kirjoittaa oman tarinansa, toteuttaa unelmansa – ja luoda samalla henkilöbrändin.

Mikä #synty?

1.    Usko itseesi ja tavoitteeseesi

Puhuja toisensa jälkeen huomautti, että uskomukset, kokemukset ja ympäristö vääjäämättä vaikuttavat siihen, minkä katsomme itsellemme mahdolliseksi ja miten menestyksen määrittelemme. Lapsuus, lähipiiri ja ensimmäiset työpaikat tarjoavat meille yhden version todellisuudesta. Jokainen puhuja oli kokenut hetken, jolloin ymmärrys siitä, mikä on itselle mahdollista tai haluttavaa, murtui. Kaipuu johonkin muuhun kuin ulkoa määriteltyihin raameihin ja tavoitteisiin kasvoi suuremmaksi.

Kun ulkopuoliset määritelmät sortuvat, nousee henkilökohtainen vastuu merkittävään rooliin: omistajuus omasta elämästä, asenteesta ja työstä on itsellä. Jotta aiemmat uskomukset ja rajoitukset voi murtaa, on otettava oma tarinansa kirjoitettavakseen ja määriteltävä itselleen perimmäinen syy, mitä menestys itselle tarkoittaa ja miksi lähtee unelmiaan tavoittelemaan.

Tavoitteen tulee olla henkilökohtainen, jotta se motivoi. Kun tekee asioita itselleen rehellisesti ja oman näkemyksensä mukaisesti, löytyy jotain, mikä vahvistaa niitä uskomuksia ja asioita, joihin itse haluat uskoa. Sanin sanoin: määrittele parempi tarinasi, elä sitä käytännössä ja kutsu tarinastasi kiinnostuneet mukaan matkalle. Toimii hyvin myös yritysmaailmassa.

2.    Tee itse ja tee paljon

Yksi alleviivatuimmista oli usko työntekoon ja omaan toimijuuteen. Jos haluat jotain tapahtuvan, on parempi ryhtyä hommiin itse. Siihen, että yhdessä tekemällä asiat tapahtuvat – saati, että joku muu toteuttaisi ideasi – ei kannata luottaa. Siksi neuvo kuului: tehkää paljon. Sani ja Andrei nostivat esille myös sen, että omien tavoitteiden mukaisen, merkityksellisen position tavoittaminen edellyttää, että elää tietyn pätkän elämästään tavalla, johon monet eivät ole valmiita.

Tekeminen, kokeileminen ja heittäytyminen auttavat oppimaan ja olemaan päivä päivältä parempi. Tarinoiden kautta tuli selväksi myös se, miten yksittäinen teko voi saada liikkeelle vaikutuksiltaan järisyttävän ketjun. Koskaan et voi etukäteen tietää, mikä laittaa pyörät pyörimään allasi. Vastaavasti, kuten Patrik totesi: ”Mikäli et koskaan tee, on lopputulos aina selvillä etukäteen.”

Yksilön vastuu omasta tarinastaan liittyy olennaisesti tekemiseen. Tavoitteiden saavuttamiseksi unelmat on pilkottava tavoitteiksi ja tavoitteet tekemiseksi, jolle on asettanut itse standardit.

Kun asioita tekee omalla tavallaan, ei tukea etenkään alussa välttämättä löydy – pikemminkin päinvastoin. Ei kannata kuunnella niitä, jotka taaksepäin katsoen kertovat, miten asiat ovat. Jos haluat jotain, sinun on oltava se, joka vie asiaa eteenpäin.

Itse tekeminen, oma tapa ja omat standardit ei tarkoita sitä, että kaikki olisi omaa ansiota ja syntyisi irrallaan muista ihmisistä. Usein motivaationa toimivat juuri muut ihmiset. Terhille yksi eteenpäin työntävä ajatus Vauras Nainen -konseptin taustalla oli alusta asti ajatus sen tutkimisesta, kuinka paljon yksi ihminen voi vaikuttaa kulttuurimuutokseen. Myös itse #synty-tapahtuman taustalla oli välitön ja sinnikäs yhdessä tekeminen: halu tuoda jotain uutta ja vaikuttavaa osallistujille.

3.    Käsittele häpeä – mörköjä tulee kaikille

Kun tekemistä kannattelee usko omaan itseen ja omiin näkemyksiin, tulee väistämättä myös päiviä, jolloin nämä ovat hukassa. Jokainen puhujista sivusi henkilöitä, jotka eivät olleet heihin uskoneet – mukaan lukien he itse. Samoin todetuksi tuli se tosiseikka, ettei kaikkia voi eikä kannata miellyttää: aina tulee latistajia. Siksi on löydettävä ne, jotka innostuvat asiastasi ja muistettava se, kenen mielipiteellä lopulta on väliä.

Sani Leino sanoitti osuvasti sen, miten häpeä estää meitä saamasta haluamaamme. On olennaista tunnistaa häpeä ja pelot, jotka estävät tekemästä sitä, mikä vetää meitä puoleensa. Samoin on altistuttava haavoittuvaisuudelle, tunteiden kirjolle ja latistamiselle. Näitäkin hetkiä varten on oltava vahva syy sille, mitä tavoittelee ja selvä käsitys siitä, millä on itselle väliä.

Koska eteen tulee väistämättä epävarmuutta, epäilijöitä ja törkyä, kannattaa myös miettiä itselleen suojamekanismeja. Näitä voivat olla tietyt ajatukset, tekemiset tai ihmiset. Puheenvuoroista ja puhujien väleistä huokui se, miten olennaista on ympäröidä itsensä hyvillä tyypeillä, jotka auttavat. Andrei totesikin, että kun teet tarpeeksi pitkälle töitä, löytyvät oikeat ihmiset aina

4.    Ole oma itsesi ja palvele

Jos yhden asian haluaa mukaansa poimia, se on tämä. Ole oma itsesi. Julkikuvaansa ja somehulinaansa voi rajata, mutta sen, mikä näkyy, on perustuttava aitoon persoonaan. #telinekeisari linjasi osuvasti: kun palvelet ja teet sydämellä, ihmiset tykkäävät.

Selvitä siis, kuka olet ja missä voit olla muille avuksi. Älä vertaile itseäsi muihin menestyjiin, vaan mieti, missä pienessä asiassa olet hyvä ja ole oman kategoriasi supersankari. Et tarvitse massoja mukaasi; yhden oikean ihmisen yleisö riittää.

On vanha totuus, että inhimillisyys kiinnostaa. Lopulta ihmiset ostavat ihmiseltä, ja kyse on yksilöpelistä. Ajatus on olennainen kivijalassa, mutta myös ja erityisesti somen kohinassa. Kun teet omalla tavallasi ja tuot mukanasi jotain yllättävää, jota ei yhdistetä alasi edustajiin, kiinnität huomiota. Elina rikkoi totuttuja rajoja laulavana lakimiehenä, joka puhui juridiikasta arkikielellä, Patrik teki rautaputkista mediaseksikkäitä ja Terhi tabusta tavanomaisen puheenaiheen. Uskalla sanoa intohimosi ääneen.

Sosiaalisen myynnin näkökulmasta se, että hoitaa hommansa erinomaisesti ei riitä. Kuten laulava lakinainen totesi: ”ei riitä, että olet hyvä – täytyy olla myös kuuluisa.” Lähtökohdat tähän ovat tasa-arvoiset: sosiaalisessa mediassa jokaisen asiantuntijan on myös mahdollista saada kasvonsa asiakkaan eteen. Kun ennen myytiin, markkinoitiin ja brändättiin, mennään nykyään brändäys edellä, huomautti Andrei lopuksi. On tärkeää vaikuttaa jo silloin, kun tarve ei ole vielä herännyt. Näin olet mielessä sitten, kun joku tarvitsee apua.

Elina huomautti, että myös tämän voi tehdä omalla tavallaan – kaikkien ei tarvitse olla isoilla estradeilla. Duuni on tehtävä viimeisen päälle hyvin joka kerta, ja osaamisen päälle voi rakentaa muuta tekemistä ja rönsyilyä, joka jättää muistijäljen.

Miten siellä somessa sitten ollaan?

Tässä joukko puheista poimittuja vinkkejä, joilla pääset pitkälle.

  • Brändi tulee todeksi tuhansien pienten tekojen kautta.
  • Anna seuraajillesi arvoa, osoita asiantuntemuksesi ja valota persoonaasi.
  • Kiitä, kehu ja kommentoi: mieti, missä voit olla avuksi.
  • Sido ajatukset oikeaan viitekehykseen aihetunnisteen avulla.
  • Liity ydinaihealueidesi yhteisöihin tai perusta sellainen.
  • Jaa suurimmaksi osaksi omia ajatuksiasi ja arkeasi, jota maustat ripauksella oman alasi juttuja kiinnostavasta näkökulmasta.
  • Muista vastavuoroisuus; älä vain tuuttaa.
  • Pidä puhtaiden myyntiviestien määrä pienenä – mutta älä unohda niitä, sillä lopulta niillä tehdään bisnes.

Syntyterveisin, Marika Airila

Valokuvat: artikkelikuva Jussi Pääkkönen / Call To Action Oy