
Miten hakukoneoptimointi toimii?
Käytännössä hakukoneoptimointi on sisällöntuotantoa ja verkkosivujen teknistä parantelua priorisoidussa järjestyksessä.
Googlen ja muiden hakukoneiden tarkoituksena on palvella asiakkaitaan mahdollisimman hyvin, eli tarjota tietoa käyttäjän hakemasta aiheesta.
Siksi myös hakukoneoptimoinnin tavoitteena on kehittää verkkosivustosta asiakasta palveleva. Tämä tarkoittaa relevanttia sisältöä, hyvää käytettävyyttä ja houkuttelevaa ulkoasua.
Miten hakukoneet luokittelevat, mikä on hyvä hakutulos?
Google arvioi verkkosivustoja noin 200 eri mittarilla, joita he eivät tarkasti paljasta. Sisältöjen osalta voidaan varmasti sanoa, että merkitystä on sillä:
- Kuinka mielellään käyttäjä klikkaa hakutulosta?
- Palaako käyttäjä takaisin hakutuloksiin?
- Linkittävätkö luotettavat lähteet sivustoosi?
- Onko sivustosi teknisesti toimiva ja turvallinen?
Googlen mittaustavat kehittyvät jatkuvasti. Siksi onkin tärkeä pitää aina mielessä, että nykyaikainen hakukoneoptimointi ei ole yksittäisillä tempuilla kikkailua, vaan kokonaisvaltaista verkkosivuston kehitystä.
Tuloksekas optimointi on pitkäjänteistä työtä, jonka tarkoituksena tulee olla aina tarjota käyttäjälle, eli asiakkaalle, jotain parempaa kuin kilpailevat sivustot. Hakukoneoptimointi on siis myös asiakaspalvelua. Asiakkaalle hyödyllinen tieto voi olla esimerkiksi kuvausteksti, hinta, demovideo, käyttöohje, tuotevertailu, käyttö- tai käyttäjäkokemus, kuvat tai ratkaisu ongelmaan. Mieti tai selvitä, mitä juuri sinun asiakkaasi etsii?
Haitallista hakukoneoptimointia.
Kun Googlen verkkosivuja arvottava algoritmi kehittyy, lisätään arviointiperusteisiin myös seikkoja, jotka vaikuttavat sivujen listautumiseen negatiivisesti, eli pudottavat sivua hakutuloksissa. Tällä Google pyrkii torjumaan ”Black Hat”-optimointia. Black Hat -optimoinniksi kutsutaan hakukoneoptimointia, joka pyrkii kikkailemaan verkkosivuston listan yläpäähän epäilyttävillä keinoilla, usein suosien pikakikkoja ja unohtaen oikean käyttäjän.
Tämä ”optimointi” ei ole yleensä kovin kauaskantoista, ja jos joutuu hakukoneen algoritmiuudistuksen myötä mustalle listalle, sieltä pois pääsy voi olla vaikeaa.
Varo mm. linkkejä myyviä listaussivuja ja avainsanojen liikaviljelyä.
Hakukoneoptimoinnin hinta.
Hakukoneoptimoinnin hinta koostuu analyyseistä, toimenpide-ehdotuksista, teknisistä toimenpiteistä ja sisällöntuotannosta. Hinta siis riippuu täysin panostuksista.
Hakukoneoptimoinnin etuna hakusanamainontaan verrattuna on, että tulokset ovat pysyvämpiä. Saavutetut tulokset jäävät hakukoneen listauksiin, vaikkei rahaa käyttäisi joka kuukausi.
Tuloksellinen hakukoneoptimointi ei ole halpaa.
Kuten monessa muussakin, myös hakukoneoptimoinnissa kannattaa kiinnittää huomiota laatuun. Hyvä optimointi vaatii aikaa, vaivaa ja järjestelmällisyyttä.
Halpa optimointi ei välttämättä lopulta olekaan halpaa, kun tuloksia ei tule.
Avainsana-analyysi antaa perusteet hakukoneoptimoinnille.
Avainsana-analyysissä selvitetään, millä avainsanoilla sivustosi olisi mahdollista saavuttaa eniten näkyvyyttä hakukoneessa haluamasi kohderyhmän keskuudessa. Osana analyysiä voidaan myös priorisoida kehitysjärjestys, esimerkiksi se, missä järjestyksessä sisältöjä aletaan tuottaa.
Avainsana-analyysissä tulisi huomioida paitsi hakumäärät, myös kilpailun määrä ja se, kuinka vaikeaa tuloksia on saavuttaa.
Pelkkien palvelu-/tuotesanojen lisäksi olisi hyvä tutkia, onko muita asiaa läheltä liippaavia termejä, joita potentiaaliset asiakkaat hakevat suunnitellessaan tuotteen hankkimista. Esim. koiran leluja myyvän yrityksen avainsanoista löytyisi perus koiran lelu -sanojen lisäksi esim. ”koiran nimiä”, ”koiranpennun hankinta”. Näitä avainsanoja voidaan hyödyntää esimerkiksi artikkelien kirjoittamisessa. Todennäköisesti koiranpentua harkitseva ostaa pian myös leluja koiralle.
Hakukoneoptimoinnin hyödyt.
Verkkosivun hakukoneoptimointia (SEO) voidaan perustella monella tapaa. Olipa sivustosi verkkokauppa tai WordPress-pohjainen sivusto, on se varmasti olemassa siksi, että asiakkaasi löytäisivät yrityksesi ja tuotteesi. Tässä muutamia seikkoja, jotka kannustavat satsaamaan hakukoneoptimointiin:
- Asiakkaat googlaavat vaihtoehtoja ennen ostopäätöksen tekoa.
- Hakukoneesta löytyminen lisää luottamusta.
- Hakukoneoptimointia ei tehdä vain hakukonetta varten. Se on sivuston kehittämistä myyväksi ja käyttäjäystävälliseksi asiakkaallesi. SEO on nykyajan asiakaspalvelua. Näin autat asiakastasi löytämään sen, mitä hän etsii.
- SEO-kehitys on mitattavaa. Tiedon saanti hakumääristä ja sivustosi menestymisestä on helppoa. Voit hakukoneoptimoinnin avulla jopa oppia jotain uutta kohderyhmästäsi: mitä he oikeastaan etsivät ja haluavat? Sama pätee tuotteisiisi: millä nimellä tuotteita haetaan ja minkä ongelman ne ratkaisevat?
- Myös hakusanamainontasi menestyy paremmin ja on edullisempaa, kun sivuston laatu on parempi.